A napsütéses időjárásnak köszönhetően idén korábban kezdődött a meggyszezon, a sokak által kedvelt friss gyümölcs már kapható a piacokon. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tájékoztatása szerint Magyarország az Európai Unió egyik meghatározó meggytermelője, Lengyelország után a második helyen áll. Hazánkban mintegy 14 ezer hektáron termesztenek meggyet, az éves termés – a különböző időjárási tényezőktől függően – hatvan-kilencvenezer tonna között ingadozik.
A Központi Statisztikai Hivatal ültetvény-összeírásának eredményei alapján a 73 ezer hektárnyi gyümölcsös terület mintegy 19 százalékán meggyet termesztenek a gazdálkodók. A tervek szerint a következő években tovább nő majd a meggyültetvények nagysága, és az állomány is fiatalodik. A megkérdezett kertészetek 3,7 ezer hektárt telepítenének és kétezer hektárt vágnának ki a jövőben.
Bár az elmúlt években folyamatosan bővült a friss meggy iránti kereslet a hazai piacon is, a legtöbbek asztalára még így is csak befőtt formájában kerül a gyümölcs. Az agrárkamara adatai szerint az éves meggyfogyasztás itthon 15 ezer tonnára tehető. Ez csupán töredéke a teljes éves termésnek, a fennmaradó mennyiség az exportpiacokra kerül.
A magyar meggy minősége kiváló, amit a jelentős külföldi kereslet is alátámaszt. Az uniós meggybefőtt-kereskedelemben Magyarország vezető szerepet tölt be, az ellátás több mint negyven százalékát adva. Az elmúlt évben ez az árakban is megnyilvánult. Mivel az európai meggytermés jelentős részét – főként a lengyel ültetvényeken – elvitte a tavaszi fagy, a kedvezőbb helyzetben lévő magyar termelők az utolsó kilóig jó áron tudták eladni a termést.
A legnagyobb versenytársnak számító lengyelek vesztesége miatt tavaly Magyarország volt az EU legnagyobb meggytermelője. Egy átlagos évben a külpiacokra szállított mennyiségből 20-25 ezer tonna friss meggy, 38-45 ezer tonna meggybefőtt, négy-hatezer tonna pedig fagyasztott formában hagyja el az országot. Legjelentősebb célpiacunk továbbra is Németország.