Új szezon kezdődik Badacsonyban a hét végén: az ősszel-télen sem pihenő tó körüli kilenc helyi borászat és étterem összefogásával Gasztrohegy néven különleges programsorozatot hirdettek. Az októbertől áprilisig elérhető élménykiránduláson több étkezőhely érintésével autentikus élménytúrák során mutatkoznak be a régió értékei.
– A Gasztrohegy nem csupán egy programsorozat, hanem hitvallás is: aktivitásra csábít, tematikát ad, élményt nyújt – borokkal, gasztronómiával, ötletekkel. Végre kiderül, hogy a Badacsony valójában mindig is tányér alakú volt, csak eddig nem volt olyan megközelítés és olyan kínálat, amiből ez ennyire egyértelművé válhatott volna – fogalmazott Kardos Zoltán, a koncepció ötletgazdája.
Mint mondta, attól más ez a gasztrotúra, hogy nemcsak egy helyen lehet végigenni kilenc fogást, hanem akár kilenc helyen kóstolhatunk meg különböző italokat, ételeket – közben pedig szinte észrevétlenül feljuthatunk a csúcsra. A helyi alapanyagokból és a ma is elérhető hagyományos helyi receptúrákból kiindulva távlati céljuk pedig az, hogy közösen újragondolják a badacsonyi gasztronómiát és hagyományteremtő módon elsőként az országban megpróbálják markánsan megfogalmazni egy térség gasztroarculatát.

A programsorozat ételei és italai helyi alapanyagokból és hagyományos receptúrák alapján készülnek
Fotó: Kurucz Árpád
A balatoni kirándulóknak az első alkalommal az előttünk álló hétvégén, ezt követően havonta egyszer bemutatják a gasztronómiai csúcsokat: a kilenc vendéglátóhely (Tölgyes-kúria, Bonvino Borbár, Borbarátok vendéglő, Istvándy Borműhely, Tilia Borvendéglő, Pláne Badacsony borterasz, St. Orbán étterem, Laposa-birtok, Kisfaludy-ház) hét tematikus gasztrohétvégét tervez a vulkanikus borok, a szőlő, a hal, a vad, az év végi ünnepek, illetve a farsang, továbbá a szabadtéri sütés jegyében.
A séfek már lázasan dolgoznak az ételeken, a tervezett programok részletei a Badacsony nyitva című weboldalon folyamatosan jelenek meg. – Egy biztos, aki belevág egy ilyen gasztrotúrába, az mindent megkap, ami a szemnek és szájnak simogató: csodálatos tájat és tökéletes falatokat – jegyezte meg Kardos Zoltán. A közlekedésben elektromos kisbusz is segíti a vendégeket, mely félóránként indul a központból, de a túra gyalog is kényelmesen megtehető.