A versenyképes élelmiszer-gazdaság egyik alappillére a magyar tulajdonban lévő termőföld – hangsúlyozta tegnap Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter egy szakmai konferencián. A tárcavezető szerint a kormány célja a kis és közepes családi gazdaságok megerősítése, a magyar termőföld pedig azon gazdák tulajdonában van a legjobb helyen, akik – az állammal ellentétben – megművelik azt. Meglátása szerint, ha ez így lesz, akkor meg lehet védeni a GMO-mentes, minőségi magyar élelmiszer-termelést. – Bár jelentős ellenzéki támadásnak van kitéve, a földtörvény igenis meghozta az eredményét és képes biztosítani azt, hogy a magyar föld magyar kézben maradjon – emelte ki.
Emlékeztetett rá, hogy a kormányzat az elmúlt években módosította a termelésre és a feldolgozásra vonatkozó szabályrendszert, megerősítette az élelmiszer-ellenőrzést, pontosította a korábban szabadon használható magyar termék és kézműves termék fogalmát. Ezzel is sikerült a hazai árut a külföldi termékekkel szemben pozicionálni. A miniszter szerint ugyanakkor a munka még nem ért véget, továbbra is ösztönözni kell a közvetlen termelői értékesítést, ezzel egy időben pedig a fogyasztókat a tudatos vásárlás irányába kell terelni.
Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke a vidékfejlesztési pályázatok kapcsán elmondta: a tervek szerint 2016 végéig összesen 82 pályázati felhívás jelenik meg. Az élelmiszeripar 206 milliárd, az állattenyésztés 75,5 milliárd forintos keretből nyerhet támogatást, míg a kertészetek fejlesztését további 86 milliárd forint támogatja.
– Az első két vidékfejlesztési felhívás már a napokban megjelent, és az év végéig további 32 kiírást hoznak nyilvánosságra. Az agrártámogatások közül pedig mintegy nyolc jogcímen kezdődik meg ma az előlegek kifizetése – tette hozzá a hivatal vezetője.