2020. augusztus 10., hétfő, Lőrinc napja
Kultúra, Napi Gazdaság archív
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://www.magyaridok.hu/kultura/okos-virusok-bepillantast-nyujtanak-az-agykereg-mukodesebe-495430/

Okos vírusok bepillantást nyújtanak az agykéreg működésébe

MTI

Minden, amit csak látunk az kombinációja, alaknak, formának, színeknek, kontrasztnak és különböző irányba történő mozgásnak. A retinában ezek az információk kerülnek feldolgozásra majd továbbítódnak az agy, elsősorban a látókéreg felé. Bár már az 50-es évek óta ismert volt, hogy a primer látókéreg sejtjei specifikusan válaszolnak bizonyos környezeti paraméterekre, mint például a mozgás iránya vagy orientációja, nem volt ismert ennek az egyértelmű szelektivitásnak a mechanizmusa.

Roska Botond svájci laboratóriumának (Friedrich Miescher Institute, Basel) sikerült megfejtenie a rejtélyt és eredményeiket a Science tudományos lapban publikálták. Egy általuk kifejlesztett genetikai és vírus jelölési módszer nemcsak azt teszi lehetővé, hogy megjelöljünk egy adott kiválasztott idegsejtet és a hozzá kapcsolódó (preszinaptikus) több mint 100 idegsejtet, hanem az aktivitásuk mérése is lehetséges.

Az új genetikai módszer Rózsa Balázsék (Associate Prof., csoportvezető, MTA – KOKI, PPKE – ITK) által kifejlesztett 3D-s mikroszkóppal kombinálva pedig biztosítja, hogy a sejtek aktivitását, komplex információ kódolását egyszerre tudjuk kiolvasni a megjelölt kb. száz sejtből. A munkát nagyban elősegítette Hiller Dániel es Szalay Gergely által fejlesztett mérési módszer.

Roska Botondék megmutatták, hogy az egy kortikális rétegbe tartozó sejtek hasonló mozgási irány szelektivitást mutatnak, rétegenként egyfajta funkcionális egységet képeznek. Ugyanakkor az egymás feletti rétegek között a mozgási irány preferencia akár különbözhet is. Az új kombinált genetikai és 3D mikroszkópos módszer egy új eszközt jelent az agykutatók kezében, amely lehetővé teszi neuronhálózatok működésének feltérképezését.

 

2019. február 6-tól a Magyar Nemzet néven jelenünk meg. Az oldal elérhetősége www.magyarnemzet.hu. Ha a Magyar Nemzet mérvadó híreit szeretné e-mailben megkapni, nincs más teendője, mint (február hatodika után) IDE kattintva feliratkozni hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (A szolgáltatás továbbra is ingyenes marad!)

Kiemelt

Statáriális eljárás a pártellenzék ellen
Azonnali hatállyal feloszlatta a Jobbik vezetése a székesfehérvári alapszervezetet, mert Toroczkai László elnökjelöltségét támogatják.

Poszt-trauma

„Celebügyvéd” bosszankodik Orbán Viktor miatt
Persze csak mint „független”.

Poszt-trauma

A fake news média hatalmas pofont kapott
Kezdhetnek félni a ballib hírhamisítók.

Poszt-trauma

Az ECHO TV munkatársa helyre tette a kekeckedő jobbikosokat
Így maradnak érv nélkül, ha értelmes beszélgetőtárssal találják szemben magukat.

Poszt-trauma

Lukácsi hangján szólalt meg Beer
A püspök szerint nemes célok vezérlik a ballibeket?

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.