Itthon is sok fogyasztót felháborított – és ennek különféle fórumokon többen hangot is adtak –, hogy megváltozott a világszerte közkedvelt Nutella mogyorókrém összetétele, ezáltal a színe is világosabb lett. A távirati iroda által idézett hamburgi fogyasztóvédelmi központ szerint a mogyorókrém a korábbi 7,5 százalék helyett immár 8,7 százalék sovány tejport tartalmaz. „Mivel az új Nutella világosabb, feltételezzük, hogy a tejport a kakaótartalom kárára növelték” – írta Facebook-oldalán a központ.
A kakaó ráadásul a fogyasztóvédelem szerint az összetevők listájának vége felé található. Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet: a gyártó nem köteles megadni a kakaó és több más összetevő arányát a krémben. A terméket gyártó Ferrero cég a hét elején közölte, csak finomhangolásról van szó, ami más márkáknál is rendszeresen előfordul, mint ahogy volt már rá példa a nugátkrém esetében is. „A minőség változatlan maradt” – hangoztatta a cég, hozzátéve, hogy az összetevők listája a csomagoláson és a Nutella honlapján is fellelhető. A krémben 55,9 százalékról 56,3 százalékra növelték a cukortartalmat, csökkentették viszont a zsírtartalmat. A Nutella 87 százalékban cukorból és zsírból áll.