Termelői összefogással vágópontot hoztak létre a székely gazdák Csíkcsomortánban, amelyet a minap Nagy István magyar agrárminiszter adott át.
A tárcavezető Székelyföld első községi vágópontjának avatóünnepségén elmondta: a feldolgozó kielégítheti az őstermelők és a kistermelők igényeit a térségben, emellett segíti a vidék sokszínűségének megőrzését és azon termékek előállítását, amelyek a térségi adottságokra és hagyományokra alapozva, a helyiek tudását felhasználva juthatnak el a családok asztalára, illetve a vendéglátásba.
Ezzel biztosítható a székely vidék gazdag ízvilágának továbbélése is. – Jó látni, hogy a tömegtermelés mellett felértékelődnek a házi, tájvidéki adottságok, amelyek Székelyföldön igazán kiválóak – fogalmazott a miniszter.
A kisebb vágópontoknak egyik legnagyobb előnye – szemben a nagy kapacitású húsüzemekkel –, hogy a termékeket nem kell nagy távolságokon át utaztatni, ráadásul pazarló csomagolásra sincs szükség, így a feldolgozás és az értékesítés is környezettudatosabb lehet.
– Örömmel tölt el, hogy ezeket az előnyöket felismerték a fiatal székely gazdálkodók. Kezükbe vették saját sorsukat, céljukat pedig önerőből, együtt, összefogva valósították meg – fogalmazott Nagy István. Megjegyezte: ez a beruházás mintaprojekt is egyben, hiszen ilyen nem volt még Székelyföldön.
A miniszter szerint, ha sikeresen tudják üzemeltetni a gazdák a feldolgozót, az nagyban növeli majd a versenyképességüket, nagyobb jövedelemre tudnak szert tenni, s ezáltal nőhet a mezőgazdaság vidéki népességmegtartó ereje. Nagy István szerint ez Székelyföldön különösen fontos szempont.
A beruházás hozzávetőlegesen hárommillió forintot vett igénybe. A vágópont ötlete tavaly egy tapasztalatcsere alkalmával született, amikor csomortáni fiatal gazdák megtekintették Hajdúnánáson a közösségi gazdálkodást. A tapasztalatcserét követően hozzáfogtak a vágópont kialakításához. Céljuk, hogy a hajdúnánási közösségi gazdálkodás mintájára a tenyésztéstől a késztermékig, illetve azok értékesítéséig szervezzék meg a munkát.
Ennek a folyamatnak fontos pillére a vágópont létrehozása. A gazdálkodók szerint a végtermékeket, illetve a termékskálát kiváló minőségű biotermékek alkotják majd, ahogyan azt az eredeti, hajdúnánási projekt is célul tűzte ki.