Csaknem tizenháromezer nagyvad téli takarmányozása igényel különös figyelmet Somogyban. A Kaposvári Egyetem Vadgazdálkodási Tájközpontjának 1300 hektáros területén és a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. vadászterületein együttesen 6000 gímszarvas, 2200 dámvad, 2100 vaddisznó, 1500 őz és 1800 muflon energiában gazdag etetéséről kell gondoskodni.
Nagy József, a Kaposvári Egyetem Vadgazdálkodási Tájközpontjának (bőszénfai szarvasfarm) igazgatója emellett arra int: ahhoz, hogy az állatok jó kondícióban vágjanak neki a kemény télnek, már ősszel szükséges növelni a táplálékadagjukat. A szemes és csöves kukoricás, illetve a cirok mellett télen elsősorban a lédús takarmányozásra kell irányítani a figyelmet.
– A legnagyobb feladat a mostanihoz hasonló hideg napokban az állatok vízhiányának pótlása, a kisebb patakok, vízfolyások többsége ugyanis befagy – mondta lapunknak a tájközpontvezető.
A SEFAG a saját, csaknem háromezer hektárt kitevő vadföldművelési területéről takarítja be a téli takarmányozásra szánt növényeket, és az egyetemi vadgazdálkodási központ is maga termeli meg állatai részére például a cukorrépát. Elsősorban ez utóbbi növeli meg a lédús takarmányok arányát.
Kérdésünkre, hogy mennyire tűrik a nagyvadak az extrém hideget, Nagy József elmondta: már ősszel megkezdik energiában gazdag takarmányokkal felfűteni az állatok szervezetét, egyébként pedig a bőszénfai területen telelő nagyvadak jól alkalmazkodnak a hideghez.