2019. június 17., hétfő, Laura, Alida napja

Címke: macedónia

418 cikk 1/42 oldal

Balkáni újrakeresztelők

Maratoni vita után igent mondott a görög parlament a hivatalosan eddig Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet viselő északi szomszédjának új elnevezésére: Észak-Macedón Köztársaság.

Athéni igen Macedónia új nevére

A törvényhozás csaknem három napon át vitázott a megállapodásról, végül 153:146 arányban szavazták meg a képviselők, a kormánypártoknak sikerült külső támogató voksokat szerezniük.

Erőszakos tüntetés volt Athénban a macedóniai névvita miatt

Erőszakba torkolló tüntetés volt csütörtök éjjel Athénban, mialatt a parlament az éjszakába nyúlva vitatkozott egy megállapodásról, amely Macedónia volt jugoszláv köztársaság nevének a megváltoztatását hagyná jóvá görög részről.

Szavazás Macedóniáról: Ciprasz a túlélésre játszik

A tervek szerint csütörtök este szavaz a görög parlament arról, hogy jóváhagyja-e az athéni kormány Macedóniával kötött megállapodását az északi szomszéd új névhasználatáról (Észak-Macedónia).

Átrendeződő viszonyok a névvita nyomán

Nemcsak Macedónia új névhasználatának csütörtökön várható ratifikációja lesz a tétje az e heti parlamenti szavazásnak, hanem a parlamenti politikai térkép lehetséges átrajzolása is.
418 cikk 1/42 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.