2024. május 25., szombat, Orbán napja

Címke: kutatócsoport

12 cikk 1/2 oldal

A világ egyik legnagyobb barlangját fedezték fel Kínában

A világ egyik legnagyobb, akár egy kisebb méretű felhőkarcoló „elszállásolására” is képes barlangját fedezte fel egy kínai és brit szakemberekből álló kutatócsoport a délnyugat-kínai Kuanghszi-Csuang Autonóm Területen.

Sejtjeikben hordozzák a traumát a bántalmazott gyerekek

Felnőttként is sejtjeikben hordozzák a trauma nyomait a bántalmazott gyerekek – állapították meg kanadai kutatók, akiknek munkája a jövőben segítheti a múltban elkövetett bűnök felderítését.

Kardiológus: az ünnepek alatt nő a szívinfarktus miatti halálozások száma

A téli hónapokban 30 százalékkal több a szívinfarktus miatti halálozás, mint nyáron és van két időpont télen, az egyik a karácsony, a másik az újév, amikor még 5-10 százalékkal emelkedik a szívinfarktus okozta halálozások száma – hívta fel a figyelmet Maurovich-Horvat Pál kardiológus pénteken az M1 aktuális csatornán.

Lendületesen kutatott járványok, molekulák

Hogyan birkóztak meg a járványokkal, éhínségekkel, a családtagok elvesztésével a magyar családok a történelem során? Mi a kapcsolat a mozgássérülteket segítő mesterséges külső vázak, a távműtétek és az intelligens járművek között? Az ember természeténél fogva társas lény, de miből fakad ez az alapvető igény? Milyen új molekulák, reakciók, szemléletek jelentek meg a gyógyszertervezésben és a rákkutatásban? – egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresi a választ az MTA Lendület programjának idei huszonkét nyertese.
12 cikk 1/2 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.