2024. április 27., szombat, Zita napja
Belföld, Napi Gazdaság archív
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://www.magyaridok.hu/belfold/letartoztattak-a-jobbik-volt-vezetojet-503233/

Letartóztatták a Jobbik volt vezetőjét

Előzetes letartóztatásba helyezte Szász Istvánt, a Jobbik nyékládházi szervezetének egykori elnökét és társát a Miskolci Járásbíróság. A két férfit dollár és ukrán hrivnya hamisításával is gyanúsítják. Az elkövetők beismerték tettüket. A Vona Gábor vezette radikális párt az utóbbi időben számos, a Jobbik holdudvarához köthető személy bűnügye miatt került a figyelem középpontjába. Kiss Róbertet, az Új Magyar Gárda egykori kapitányát embercsempészettel gyanúsítják, Túri Csabát, a Jobbik tavalyi makói önkormányzati képviselőjelöltjét pedig lopás miatt vették őrizetbe.

Előzetes letartóztatásba helyezte a Jobbik volt nyékládházi elnökét, Szász Istvánt és társát a Miskolci Járásbíróság nagy értékű pénzre elkövetett pénzhamisítás bűntett kísérletének gyanújával. A bíróság álláspontja szerint mivel az ügyben a nyomozás még folyamatban van, szükséges további tanúk kihallgatása, a szakértői vélemény beszerzése, elkövetőtársak felkutatása, ezért szabadlábon hagyásuk esetén megállapítható az eljárás és az elkövetőtársak befolyásolásának, a bizonyítás megnehezítésének veszélye. A bíróság továbbá azzal indokolta mindkét gyanúsított előzetes letartóztatását, hogy a cselekmény jelentős tárgyi súlya miatt várható büntetés mértékére figyelemmel megállapítható a szökés, elrejtőzés és a bűnismétlés veszélye.

A nyomozók szerint hrivnyát is hamisított Szász István és társa – Fotó: Reuters

Mint azt a Napi Gazdaság elsőként megírta, Szász Istvánt, a nyékládházi Jobbik korábbi vezetőjét és bűntársát múlt pénteken dollárhamisításon érték tetten a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai. Az eljárás adatai szerint a gyanúsítottak eddig ismeretlen társaik megbízásából az év elején állapodtak meg abban, hogy húszas címletű hamis dollárokat állítanak elő, amelyeket közvetítőn keresztül Ukrajnában hoztak volna forgalomba. A hamis bankjegyek legyártását Szász tettestársa, az edelényi M. István vállalta, aki Miskolcon egy nyomdaipari céget működtetett.

Az NNI munkatársai az M. István érdekeltségében álló nyomdában tartott házkutatás során 1826 darab B/3 méretű papírívet foglaltak le, amelyek húszas címletű amerikai dollárok lenyomatait tartalmazták. A hatóság megtalálta és lefoglalta azokat a nyomólemezeket, nyomdagépeket is, amelyekkel a hamisítványokat előállították. Amennyiben a hamis bankjegyek forgalomba kerültek volna, úgy összértékük meghaladta volna 123 millió forintot.

Rendőrségi forrásokból megtudtuk azt is, a nyomozók szinte kész állapotban foglalták le a hamis dollárokat, amelyekről csak a sorszámok, valamint az Egyesült Államok bankjegyein található, sast ábrázoló egyedi azonosító jel hiányzott. Az elsődleges szakértői vélemények szerint a hamis pénzt a jobbikos politikus és társa olyan minőségben állította elő, hogy az alkalmas lett volna az azt elfogadók megtévesztésére, így Ukrajnában nagy valószínűséggel problémamentesen használhatták volna fizetőeszközként. A Jobbik volt politikusa és bűntársa az elszámoltatáskor beismerő vallomást tett, amelyben azt is elismerték, hogy a kész hamisítványokat Ukrajnában kívánták forgalomba hozni. Információink szerint a nyomozók gőzerővel térképezik fel Szász István és társa kapcsolatrendszerét, a lefoglalt számítógépes adathordozók vizsgálatán kívül több telefon hívásforgalmának, cellainformációjának elemzése is folyamatban van.

Eközben a Blikk beszámolt arról is, hogy Szász Istvánt és társát nemcsak 123 millió forintnyi amerikai dollár, hanem ukrán hrivnya hamisításával is gyanúsítják, a nála lefoglalt több mint ezer B/3-as méretű lapon hamis kétszáz hrivnyás bankjegyek lenyomata volt. A lap információi szerint az NNI rendőrei ráadásul nemcsak a politikus házában kutakodtak, hanem a kertben is. Itt a grillező még tele volt az elégetett papírok után maradt hamuval, aminek mennyisége alapján tetemes összegű hrivnyát semmisíthettek meg. Azt nem tudni, a volt jobbikos politikus megneszelte-e, hogy jönnek a rendőrök, vagy olyan hamis bankókat tüzelt el, amelyeknek nyomása esetleg nem jól sikerült.

Milyen kapcsolatot ápol a Jobbik bűnözői körökkel? – tette fel a kérdést még hétfőn a Fidesz. A nagyobbik kormánypárt szerint az elmúlt napok hírei alapján tisztázandó, hogy a radikális párt milyen kapcsolatot ápol bűnözői körökkel, és ebből mennyi bevétele van. Az elmúlt napokban kiderült, hogy a Jobbik holdudvarához köthető emberek között van embercsempész, aki bevándorlókkal üzletel, van közöttük tolvaj, aki egy lakásba betörve készpénzt és értéktárgyakat tulajdonított el, és van közöttük pénzhamisító – írta közleményében a Fidesz. A Jobbik a pártot érintő rágalmak miatt megteszi a szükséges jogi lépéseket a Fidesszel szemben. Állításuk szerint Szász István már nem tagja a pártnak, őt a párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöksége az elmúlt év végén etikai vizsgálat alá vonta, azonban a volt elnök ennek eredményét nem várta meg és kilépett, a Jobbik országos elnöksége pedig feloszlatta az alapszervezetet.

Dúró Dóra, a párt országgyűlési képviselője az ATV-nek ugyanakkor nem tudta pontosan megmondani, hogy korábban miért indítottak etikai vizsgálatot Szász ellen, és hogy miért oszlatták fel a nyékládházi alapszervezetet. Dúró szerint a Jobbik semmit sem tudott volt politikusa pénzhamisítási üzelmeiről, amitől egyébként elhatárolódnak és sajnálatosnak tartanak. Dúró egyúttal állította, hogy Szász István semmilyen adományt nem adott a Jobbiknak.

A Vona Gábor vezette radiális párt az utóbbi időben számos, a Jobbikhoz köthető személy bűnügye miatt került a figyelem középpontjába. Kiss Róbertet, az Új Magyar Gárda egykori kapitányát, Vona Gábor korábbi jó barátját embercsempészettel, azaz illegális bevándorlók Budapestre utazásának megszervezésével gyanúsítja a rendőrség. Kiss Róbertet és társát a Terrorelhárítási Központ Röszke térségében fogta el, amikor az illegális bevándorlókat utaztató páros éppen öt, Szíriából érkező bevándorlóval állapodott meg a szállításukról. Túri Csabát, a Hatvannégy Vármegye Mozgalom volt vezetőségi tagját, a Jobbik tavalyi makói önkormányzati képviselőjelöltjét pedig lopás miatt vették őrizetbe. A férfi egy állvány segítségével egy makói lakásba surrant be az ablakon át, ahonnan készpénz és Zsolnay porcelánok is eltűntek.

Minderről a Jobbikot már 2008-ban elhagyó egyik alapítója, Nagy Ervin filozófus-politológus a Pestisrácok.hu-nak úgy vélekedett: Vona Gábor a Magyar Gárda megalapításával megosztotta a közösséget, mert onnantól kezdve ellenőrizetlenül áramlottak a pártba kalandorok, bűnözők, élősködők. – Aki ez ellen felemelte a szavát, az repült – mondta Nagy Ervin, aki Vona Gábort végtelenül instabil jellemnek nevezte, aki mára a saját személyi kultuszának rabjává vált.

2019. február 6-tól a Magyar Nemzet néven jelenünk meg. Az oldal elérhetősége www.magyarnemzet.hu. Ha a Magyar Nemzet mérvadó híreit szeretné e-mailben megkapni, nincs más teendője, mint (február hatodika után) IDE kattintva feliratkozni hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (A szolgáltatás továbbra is ingyenes marad!)

Kiemelt

Tükörkép
Talán nem könnyelmű kijelentés minden idők legnépszerűbb szabadidős elfoglaltságának nevezni a kártyázást. Napjainkban is tízmilliók ülnek a kártyaasztalokhoz.

Poszt-trauma

„Celebügyvéd” bosszankodik Orbán Viktor miatt
Persze csak mint „független”.

Poszt-trauma

A fake news média hatalmas pofont kapott
Kezdhetnek félni a ballib hírhamisítók.

Poszt-trauma

Az ECHO TV munkatársa helyre tette a kekeckedő jobbikosokat
Így maradnak érv nélkül, ha értelmes beszélgetőtárssal találják szemben magukat.

Poszt-trauma

Lukácsi hangján szólalt meg Beer
A püspök szerint nemes célok vezérlik a ballibeket?

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.