2024. április 28., vasárnap, Valéria napja
Belföld, Napi Gazdaság archív
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://www.magyaridok.hu/belfold/bolgar-mutyit-masolt-gyurcsany-485038/

Bolgár mutyit másolt Gyurcsány?

Nem példa nélküli az a botrány az Európai Unióban, amely Gyurcsány Ferenc cége, az Altus Zrt. megbízása miatt kerekedett az elmúlt hónapokban. A Demokratikus Koalíció elnökének ügye kísértetiesen hasonlít arra az esetre, amely a bolgár szocialisták vezetőjével, Szergej Sztanisevvel és feleségével 2013-ban történt. A bolgár pártelnök megbízásának története azért is tanulságos, mert a szocialista politikus feleségének végül vissza kellett fizetnie az uniótól elnyert pénzt.

A szocialista Martin Schulz vezette Európai Parlament (EP) kommunikációs főigazgatósága még 2012-ben írt ki pályázatot az intézmény és az esedékes európai parlamenti választási kampány népszerűsítésére. A pályázatból 60 ezer eurót Szergej Sztanisev akkori bolgár szocialista miniszterelnök és az Európai Szocialista Pártszövetség (PES) vezetőjének felesége, Monika Sztanisev (korábbi nevén Monika Josifova) PR-cége, az Aktive Group nyert el. Az összegért Sztanisev feleségének az európai parlamenti választásokat népszerűsítő honlapot kellett létrehoznia. Az internetes oldal azonban csak az EP központi oldaláról átmásolt információkat tartalmazott és nyílt forráskódú szoftveren futott. A híradások szerint a honlapra fordított költségek minimálisak voltak.

Felmerült tehát, hogy a bolgár szocialista vezető egyfajta sarzsit kaphatott Martin Schulzéktól, hiszen a pénzért alig kellett dolgoznia. A fejlesztéssel azonban nem csak ez volt a gond.

Az ügyet az EP néppárti frakciója hevesen támadta azért, mert nyilvánvaló volt az összeférhetetlenség. A támadások miatt a bolgár szocialista kormány vezetője végül visszamondta a pályázatot, és a már kifizetett közel 30 ezer eurós összeget visszautalta az EP-nek. Sztanisev a történteket azzal magyarázta, hogy cége nyílt pályázaton nyert, és csapata szakmai felkészültsége miatt ítélték neki a megbízást. A híradások szerint azonban a pályázat a 111-ből csak a 24. helyezést érte el. Sztanisev felesége ráadásul félrevezette az EP-t, hiszen nem jelezte, hogy a pályázatával kapcsolatban összeférhetetlenség állhat fenn.

A Európai Unió számára azért is kínos volt az eset, mert az EP-t a szocialisták vezették, akik nem győztek magyarázkodni a történtek miatt. Az EP illetékes vezető tisztviselője, Marjory Van den Broeke például azzal védekezett, hogy Martin Schulznak semmi köze nem volt a tenderhez, és a pályázatokat előre megállapított objektív kritériumok alapján bírálták el. Az elbírálás tárgyilagosságát azonban az is kérdésessé tette, hogy a szocialista bolgár kormányfő feleségének cégénél már akkor felmerült a mutyizás gyanúja, amikor még csak a barátnője volt Sztanisevnek.

Sztanisevék egy osztrák lobbistán keresztül utalták át maguknak a bolgár adófizetők pénzét. Az osztrák PR-specialista, Peter Hochegger 2008-ban nyert el egymillió euró értékű megbízást Szergej Sztanisev kormányától, hogy javítsa Bulgária imázsát külföldön. Hochegger egyik alvállalkozója – 270 ezer euró értékben – az Active Group, vagyis Monika Joszifova cége volt. Joszifova már a teljesítés idején is közeli kapcsolatban volt Szergej Sztanisevvel, 2011-ben pedig közös gyerekük is született. Amikor az ügy 2012-ben kirobbant, Joszifova először tagadta, hogy alvállalkozó lett volna. Később arra hivatkozott, hogy úgy emlékszik, a teljesítés idején még mással volt házastársi kapcsolatban, ezért nem jelentkezett összeférhetetlenségi probléma.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Európai Néppárt frakcióvezetője, Manfred Weber nemrég támogatásáról biztosította azt a magyar javaslatot, hogy az Európai Parlament (EP) költségvetési ellenőrzési bizottsága tűzze napirendre Gyurcsány Ferenc volt szocialista kormányfő cégének ügyét. Az Altus Zrt. vezérigazgatója szintén az egykori szocialista miniszterelnök (jelenleg a Demokratikus Koalíció elnöke) felesége, Dobrev Klára, és komoly megbízást kapott az Európai Bizottságtól (EB). Az Altusnak egy konzorcium tagjaként az európai uniós programokról kell tanulmányokat készítenie. A brüsszeli bizottság egy négyéves időszakra választott ki három nemzetközi konzorciumot nagyjából 10-12 vizsgálati program lefolytatására. Ennek a keretösszege ötmillió euró (másfél milliárd forint). Gyurcsány elmondása alapján az Altus tizenegy céget fog össze a pályázatban részt vevő konzorciumában, közöttük oszlik még tovább az elnyert összeg. A négy eddig kiírt pályázatból egyet nyertek el. A megbízással kapcsolatban egyébként Gyurcsány szinte lekopírozta korábbi bolgár kollégájának érvelését, amikor azzal védekezett: cége egy nyílt pályázaton nyert, és a társaság szakmai felkészültsége miatt ítélték nekik a megbízást.

Az ügyben először Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter írt levelet az Európai Bizottságnak, mert a kormány szerint összeférhetetlen Gyurcsányék megbízása, és burkolt pártfinanszírozásnak is számít. Utóbbi azért állhat fenn, mert Gyurcsány bevallotta, hogy a saját zsebéből támogatja pártját, a Demokratikus Koalíciót, tavaly például 16,3 millió forintot utalt át a szervezet számlájára. A volt kormányfőnek azonban a vagyonbevallása szerint nem származik máshonnan bevétele, csak az Alus Zrt.-től. Az Európai Unióban ugyanakkor a pályázatokra ajánlatot tevő cégeknek „önbevallás alapján“ nyilatkozniuk kell arról, hogy nem áll fenn politikai összeférhetetlenség. Ezt azonban Dobrev Klára, az Altus vezetője elmulasztotta, vagyis félrevezethette az EB-t.

Ha az EP szakbizottsága elfogadja a magyar kormány bizonyítékait a rejtett pártfinanszírozásról, illetve az EB félrevezetéséről, az is előfordulhat, hogy visszavonják az Altus másfél milliárd forintos megbízását. Amennyiben ez megtörténik, a társaságnak vissza kell fizetnie az eddig felvett összeget.

2019. február 6-tól a Magyar Nemzet néven jelenünk meg. Az oldal elérhetősége www.magyarnemzet.hu. Ha a Magyar Nemzet mérvadó híreit szeretné e-mailben megkapni, nincs más teendője, mint (február hatodika után) IDE kattintva feliratkozni hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (A szolgáltatás továbbra is ingyenes marad!)

Kiemelt

Tükörkép
Talán nem könnyelmű kijelentés minden idők legnépszerűbb szabadidős elfoglaltságának nevezni a kártyázást. Napjainkban is tízmilliók ülnek a kártyaasztalokhoz.

Poszt-trauma

„Celebügyvéd” bosszankodik Orbán Viktor miatt
Persze csak mint „független”.

Poszt-trauma

A fake news média hatalmas pofont kapott
Kezdhetnek félni a ballib hírhamisítók.

Poszt-trauma

Az ECHO TV munkatársa helyre tette a kekeckedő jobbikosokat
Így maradnak érv nélkül, ha értelmes beszélgetőtárssal találják szemben magukat.

Poszt-trauma

Lukácsi hangján szólalt meg Beer
A püspök szerint nemes célok vezérlik a ballibeket?

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.