2024. július 24., szerda, Kinga, Kincső napja

Tudomány rovat összes cikke

110 cikk 1/11 oldal

Magyar detektor amerikai űrhajón

A NASA-expedíció a magyar űrkutatásnak is különleges lehetőséget kínál, hiszen az amerikaiak a mi sugárzásmérő detektorainkat is magukkal viszik.

Tovább élnek a keverékek

Arra jöttek rá, hogy azok a kutyák, amelyek életük során megrázó élethelyzetet éltek át, nagyobb valószínűséggel szen­vedtek egészségi pa­na­szoktól.

Mesterséges sertéstüdő saját sejtekből

Egy texasi kutatólaborban növesztett tüdőt ültettek be élő sertésbe. Az eljárás sikeres volt, az ilyenkor gyakorta előforduló szervkilökődésnek nyoma sincs.

Csillaghullást láthatunk szombat éjjel

A Perseidák meteorrajt időszámításunk szerint 36-ban említik a legkorábban, de számos további utalásra bukkanhatunk a VIII–XI. századból származó koreai, kínai és japán feljegyzésekben

A Meghálaja-korban élünk

A holocén korban élünk kifejezéssel nem mondunk semmi újat, hiszen a geológusok régóta ezzel a megnevezéssel illetik a földtörténet utolsó 11 700 évét.

Akadálykerülő drónok

Az ELTE Biológiai Fizika Tanszék és az MTA–ELTE Biológiai és Statisztikus Fizikai Kutatócsoport drónrajos kutatási eredményei először 2014-ben járták be a világot.

Vakond fúr a marsi felszínbe

A bolygó belső szerkezetét és folyamatait vizsgálja az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA új Mars-szondája, az InSight, amely már elindult ötszázmillió kilométeres útjára az égitest felé. A Kaliforniá­ból indított szonda november végén landol a Mars Elysium-síkság néven ismert területén.

Őskrokodil koponya nélkül

A napokban a Magyar Természettudományi Múzeumban jelentették be, hogy a csaknem ötméteres, 180 millió évvel ezelőtt élt őskrokodil egy új fajt képvisel.

Ne legyünk „brit tudósok”!

A közvéleményt is érdeklő tudományos kérdésekre tudományos módszerrel, a nemzetközileg elfogadott normák alapján kell választ találni – hangoztatta ünnepi beszédében Lovász László elnök.
110 cikk 1/11 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.