2024. május 21., kedd, Konstantin napja

Szakács Árpád: Kinek a kulturális diktatúrája?

XX.
Végstádiumban a magyar kultúra
Mérföldkőhöz értünk. Témánk legfontosabb epizódja következik. Egy évvel korábban ezzel kellett volna kezdenünk, de akkor önök teljesen máshogy látták volna mondanivalónk lényegét.
XIX.
A Bábszínházat is elérte a szexuális aberráció
Hogy miért került be ez a darab a bábszínházba, örök rejtély, hiszen az biztos, hogy több volt benne a műfallosz, mint a báb. De vajon ki volt a darab rendezője? Hát persze, hogy Alföldi!
XVIII.
A balliberális művészet csúcsa: orgia, perverzió, aberráció
Mások mellett ilyen fantasztikus alkotásokkal örvendeztetik meg rajongótáborukat: Jézus a kereszten mint a McDonald’s étteremlánc bohóca, vagy Szűz Mária szétvágott arccal.
XVII.
Vekerdy is támogatta Gyurcsányék ördögi tervét
A genderideológia hazai terjesztésének vezetését maga Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége vállalta magára. 2009-ben egy szervezetet is létrehoztak a genderpropaganda népszerűsítésére.
XVI.
Genderbe vágnák a kultúrát
A kultúra felkészíti a társadalmat a változásra, hozzászoktat ahhoz, hogy a rossz tulajdonképpen jó, az aberrált szép, a bizarr gyönyörű, a deviancia kívánatos, a nemi identitás káros.
XV.
Elnyomás és rettegés a színházakban
A magyar ellenállás rettenthetetlen bástyája, azt bizonygatja: a színházakban és ­hasonló kulturális intézményekben egyre jellemzőbb az öncenzúra, a művészek körül pedig egyre fogy a levegő.
XIV.
Anarchista lázadás a jobboldal ellen
Bárdos Deák Ágnes művésznő olyat szájkaratézott a Fidesz-diktatúrától, hogy azóta kénytelen volt harcművészeti iskolát nyitni, annyian járnak hozzá gyakorolni.
XIII.
Balliberális diktatúra a könnyűzenében
A kultúra könnyűzenei vonalán a balliberális hegemóniára utaló kemény adatokat találunk, amit minden bizonnyal nem lesz könnyű megmagyarázni.
XII.
Migránssimogató akciók állami támogatással
A téma többek között, hogy kik, milyen képzőművészeti programokat szerveznek, ahol a migránsok befogadását propagálják, mindezt állami és önkormányzati támogatásokból.
XI.
Ki olvassa Esterházy Pétert?
Nem is kellett állást foglalnom semmiben, hiszen a balliberális sajtóból naponta megtudom, hogy mi a véleményem a kultúrharcról, illetve kit akarok lemészárolni.
X.
Így népszerűsítik a kommunizmust állami pénzből
Nem képzeljük, hanem állítjuk: a Kassák Múzeumban a véres Tanácsköztársaságot mentegető, történelemhamisító tárlatot rendeztek a magyar állam finanszírozásával.
IX.
Visszasírja a vörösterrort a ballib értelmiség
Állami pénzből a vérgőzös Tanácsköztársaságot mentegette és az 1919-es bolsevik hatalomátvételről ábrándozott a baloldali értelmiség.
VIII.
Újabb pénzeső a nácizó ballib értelmiségre
Kinek a kulturális diktatúrája? Verebes István retteg a Fidesztől, miközben elárulja: az utóbbi tíz évben csak jobboldali vezetőktől kapott munkát.
VII.
A mosolygó rettegők listája
A Népszava június 9-én megszólaltatta „az ország talán legöregebb és legtöbb történelmi tapasztalattal bíró szociáldemokratáját, a 93 éves Vitányi Ivánt, a DK örökös tiszteletbeli elnökét”.
VI.
Kinek a kulturális diktatúrája? VI. rész
Ha egyszer díjaznák a balliberális értelmiségi holdudvarok rettegési kreativitását, a budapestieknek versengés nélkül át kellene adni a világbajnoki trófeát.
V.
Kinek a kulturális diktatúrája? (V. rész)
A balliberális csoportok még nem tudtak dűlőre jutni abban, hogy a jobboldali országvezetés a náci birodalom ideológiájához vagy a kommunista diktatúra szellemiségéhez áll közelebb.
IV.
Folytatódik a rettegők cirkusza
Az egymást túllicitáló hangadók, miközben rettegéseikkel megtöltik a sajtót, addig kényelmesen besétálnak a PIM épületébe jó pénzért fellépni.
III.
Ma is jó üzlet a gyűlöletkeltés
Kinek a kulturális diktatúrája? (III. rész) A diktatúra által finanszírozott rendezvényen a diktatúra által támogatott Závada elmondhatja, hogy kénytelen a diktatúra szorításában élni.
II.
Kinek a kulturális diktatúrája? (II. rész)
Novemberi írásunk óta a diktatúra emlegetése kulturális körökben tovább fokozódott, ami ismét arra késztetett, hogy néhány példán keresztül rávilágítsunk a balliberális világ arcátlanságára.
I.
Kinek a kulturális diktatúrája?
Nézzük meg a legfontosabb területeteket, ahol tökélyre vitték a kulturális diktatúrát.

Reakciók

A kultúra éve volt 2018
Idén ledőlt a közélet egyik nagy tabuja: elkezdtünk vitatkozni olyan kulturális ügyekről, amelyekről szinte harminc évig beszédes hallgatás uralkodott a közéletben.

Reakciók

A liberalizmus nagy léptekkel távolodik a normalitástól
2018-ban a nemzeti oldal megnyerte a politikai háborút. De még hátravan a kulturális, ahol patthelyzet van, és ha nem nyerjük meg azt is, idővel visszafordíthatja a politikai győzelmet.
Orbán János Dénes

Reakciók

A politikailag korrekt beszéd célja, hogy rombolja az indentitást és átírja a történelmet
A kultúrát arra használják, hogy politikai ideológiákat, politikai programot és magát a politikát közvetítsék rajta keresztül – hangzott el az M5 műsorában.

Reakciók

Szakács Árpád: Nem szabad mérvadónak tekinteni a liberális elit véleményét
A kultúra diktatúrája címet viselő kötet társzerzője interjújában amellett tett hitet, hogy a konzervatív oldalnak saját rendszereket és mércéket kell létrehoznia.

Reakciók

Korrekt módon járt el a Párizsi Magyar Intézet
A kultúrharc sűrűjében széles parasztlengőkkel és övön aluli ütésekkel csapkodó balliberális kollégáktól természetesen nem meglepő ez a fajta harcmodor.
Apáti Bence

Reakciók

Kultúrharc Párizsban provokatív meghívóval

Reakciók

Már mocskolják a Bayer-Szakács könyvet
Tóta W. torkán megakadt a könyvbemutatóra érkező tömeg.

Reakciók

Hiánypótló kötet jelent meg a kultúrharcról
Megjelent Bayer Zsolt és Szakács Árpád közös kötete, A kultúra diktatúrája, amelyet szerdán a Polgárok Házában Gajdics Ottó, lapunk főszerkesztője mutatott be.

Reakciók

Biztos, hogy mi vagyunk a humortalan bunkók itt a jobboldalon?
A balos újságíró tőlünk hiába várja Fábry „betámadását”.

Reakciók

Pozsgai Zsolt: Arra is szükség van, amit én képviselek
Az író, színház-és filmrendező kifejtette, az, hogy nem játsszák Csurka István darabjait a színházak az valóban egy kultúrharc.

Reakciók

Kultúrharc
A helyzet lényege természetesen mi más lenne, mint hogy a kultúra állami vagy állami támogatottságú intézményrendszerét az eddiginél sokkal erőteljesebben kell bevonni a nyilvánosságba.

Reakciók

Orbán Viktor: most kell megvédenünk kulturális identitásunkat
Békében élünk saját kultúránkkal és történelmünkkel, és ez nagy ajándék a világban, „becsüljük meg” – mondta a miniszterelnök a felújított Szépművészeti Múzeum átadásán.

Reakciók

Az emberi szabadság karikatúrája
Ideje a normalitás forradalmának, az európai szellem gettólázadásának. Nem hiszik? Emmanuel Macron Cohn-Benditből akart kultuszminisztert csinálni. Hát mi kell még, hogy ne tűrjünk tovább?
Bayer Zsolt

Reakciók

Nem várt megerősítés
Úgy tűnik, lassan értelmet nyer a nemlétező kultúrharc.

Reakciók

Az álkereszténység kora
Egészen meglepő, hogy a kultúrharc körül fellobbant viták során magukat középjobboldalinak, nemzetinek és kereszténynek mondó személyek a liberális és szocialista oldal mellé álltak.
Vastag Andrea

Reakciók

Csurka István nem csak író, látnok is volt
2011. december elején megcsörrent a telefonom, és legnagyobb meglepetésemre Csurka István drámaíró szólalt meg a vonal másik végén.
Szöőr Anna

Reakciók

Prőhle Gergely távozása és az ötvenes évek
Prőhle Gergely távozása a Petőfi Irodalmi Múzeum éléről újfent heves vitákat robbantott ki. Mondanom sem kell, ismét előkerültek a különböző jelzők és melléknevek.
Apáti Bence

Reakciók

Kultúrharc: a kezdeti idők
Egy másik tanár végül megmentett minket. Czine Mihály lánya, Czine Erzsébet. Ő, a negyvenkilós nő vitt át végül bennünket a túlsó partra, mint az óriás Kukorica Jancsit az Óperenciás-tengeren.
Bayer Zsolt

Reakciók

Értelmetlen megfelelési kényszer
A folyamatos hideg- vagy polgárháborús hangulat ellenére a jobboldali kormányzat az elmúlt nyolc évben rengeteg gesztust tett a liberális ideológia képviselőinek.
Botond Bálint

Reakciók

Hajrá, Balázs Péter!
Az Orbánt nem gyűlölő színházigazgatók színházai dőljenek rá a színházat látogatókra, de minimum kerüljenek katasztrofális állapotba. Mert no pasarán meg éberség, elvtársak.
Apáti Bence

Reakciók

Szakács Árpád: senki ne üljön fel a balliberális megmondóembereknek
Kár volt pezsgőt bontani a HVG-ben, mások mellett ugyan ők is nagyon szeretnék, de nem állok le a Kinek a kulturális diktatúrája című cikksorozatommal – jelentette ki az újságíró.

Reakciók

A kánonalakítás gyakorlata
Lehet ugyan Illyés Gyuláról a megvetés alapállásából könyvet írni, s azt tízoldalanként sírjának fotójával illusztrálni, de ez hová vezet?
Erős Kinga

Reakciók

A Nagyvilágot is bedarálták volna
­Fázsy Anikó 1999-ben a kulturális kormányzat támogatásával minden korábbi nehézség ellenére egyenesbe tudta hozni Magyarország egyetlen világirodalmi és egyben egyik legrangosabb folyóiratát.
Ircsik Vilmos

Reakciók

Miért hallgatnak az írók?
Változásra szükség van, a posztmodern ízlésterror elfogadhatatlan – de a szellem és a kultúra élete organikus, nem lehet bozótvágóval nyitni benne ösvényeket.
Kodolányi Gyula

Reakciók

Furcsa egy diktatúra ez a mostani
A fővárosban és vidéken található színházak 80 százaléka kőkeményen és bevallottan politizál, és nem a tradicionális értékek mellett teszi le a garast.
Apáti Bence

Reakciók

A jobboldali félelmek gyökerei
Akik valami értéket előállítottak, azok nem voltak komcsik. Ezért végtelenül nevetséges és groteszk a „magyar irodalom/kultúra vagy balos, vagy liberális” pöffeszkedése.
Grób László

Reakciók

Csődbe vitt irodalom
A helyzet a 90-es évek közepétől folyamatosan romlott, és a 2000-es évek közepére már olyan beltenyészetté torzult a kortárs magyar irodalom, amelyben alig akadtak üdítő kivételek.
Orbán János Dénes

Reakciók

Szakács Árpád: A kultúra a magyar szellemi élet legfontosabb ágazata
Szakács Árpád soha nem vetette fel, hogy a baloldali kulturális holdudvart ki kellene szorítani a finanszírozási rendszerből, azonban valamiféle egyensúlyt érdemes lenne meghonosítani.

Reakciók

A tényeket fontos ismerni – válasz Szakács Árpádnak
A magam részéről a vitát le is zárom. Ettől persze még egy minden objektív mutató szerint sikeresnek tűnő nemzeti intézmény vezetője bármikor leváltható.
Prőhle Gergely

Reakciók

Prőhle Gergely és Szakács Árpád újabb összecsapása
A miniszterelnök tusványosi beszéde nem hagyott kétséget afelől, hogy a kultúrának nagy jelentőséget tulajdonít napjaink európai s egyúttal hazai politikájában.
Prőhle Gergely – Szakács Árpád

Reakciók

Félelem és rettegés Literatúrában
Radnóti Sándor ikonikus alakja annak a félelemnek, amely a balliberális írótársadalmat összefogja. Mert nem a szeretet tartja össze, hanem a félelem.
Orbán János Dénes

Reakciók

Vezetni vagy követni a közönséget?
Miként örökíthetjük tovább kulturális értékeinket? Meghatározhatja-e a közönség igényeit a színház, és be kell-e szállnia a kultúrharcba a kulturális élet szereplőinek?
Szilléry Éva

Reakciók

Föld a koponyában
Bizony, felebarátim, eltelt már legalább egy év, és nem volt liberális értelmiségiek aláírásával díszelgő nyílt levél, amely tiltakozik valami, de még inkább valaki ellen.
Bayer Zsolt

Reakciók

Nyáry Krisztiánnál ekkora lódítás belefér
Valakit érzékenyen érintett a Ki olvassa Esterházy Pétert? című írás.
Nagy Árpád

Reakciók

A baloldal végtelen gőgje
Az igazságos kultúrpolitika az lett volna, ha felkutatják az önérvényesítésre képtelen remek írókat és felkarolják őket, esélyt adva nekik is.
Orbán János Dénes

Reakciók

A baloldal végtelen gőgje
Akárcsak Szakács Árpád, Békés Márton is a magánvéleményét mondta el, mégis kitört a ribillió, hogy a kormány le akarja cserélni az egész kortárs irodalmat, művészetet, kultúrát.
Orbán János Dénes

Reakciók

Robban a latin nyelvi bomba
Kormányzati források szerint kötelezővé teszik a latin nyelv oktatását – ugye önben is megfagyott a vér ezen sajnálatos módon valótlan hír olvastán?
Orbán János Dénes

Reakciók

Balliberális értelmiségiek követelik a Magyar Idők cikksorozatának megszüntetését
Az aggódó tiltakozók kifejtették, „bakancsrúgáshoz” volt hasonlatos számukra a kérdéses írás, és az ötvenes évek hangnemét vélték felfedezni abban.
Magyar Idők Online

Reakciók

Az irodalmi minőség forradalma
A rossz iskolai szövegértési eredmények ellenében egy rohanó, a nyomtatott kultúrát kevésre becsülő korban örvendetes az írástudók aránya.
Taxner-Tóth Ernő

Reakciók

Naivitás valódi versenyről beszélni
L. Simon azt feltételezi, hogy a szabályok előre tisztázottak, és ezeket együtt hoztuk, együtt tartjuk és tartatjuk be. Mi, jobb- és baloldali értelmiségiek. Hogy van konszenzus.
Apáti Bence

Reakciók

Szakács Árpád: Próbálják félremagyarázni az állításaim
Kiemelten figyelek arra, hogy ne menjek bele semmilyen vitába, tényeket írok le, hogy ki mit mondott korábban, és ennek ellenére mennyi állami támogatást kap – mondta Szakács Árpád.

Reakciók

Kiáltványban tiltakozik az értelmiség
Többen is tiltakozást fogalmaztak meg az 1919-es Tanácsköztársaságot propagáló tárlat és a hozzá kapcsolódó könyv megjelenése és állami finanszírozása miatt. Az alábbiakban az egyik értelmiségi csoport kiáltványát közöljük.
Magyar Idők Online

Reakciók

Takarítás Augiász istállójában
Művészetünket, oktatásunkat, humán tudományainkat megfertőzték, szétzilálták az elmúlt évtizedek során. A globális összkép katasztrofális.
Orbán János Dénes

Reakciók

Stumpf András titkos küldetése az ATV-n
Amikor a Magyar Idők lát anomáliákat, akkor egységfrontra lépnek a libsikkel, siratóasszonyok kórusaként ítélik el a „durva hangnemet” és az „alattomos támadást”.
Szikszai Péter

Reakciók

A liberális kulturális forradalom
A természettudományok azon tényei, kutatási eredményei, amelyek nyilvánvalóan kizárják, hogy a genderizmus és a liberalizmus alaptételei igazak lehetnének, kikerülnek a tananyagból.
Botond Bálint
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.