Mindenkinek van egy személyes, egyedi története arról, hogyan keveredett először a Koreai Kulturális Központba: magától értetődően akadnak néhányan, akik szenvedélyesen rajonganak a koreai kultúráért, a távol-keleti konyháért vagy a harcművészetekért, a K-popért vagy tulajdonképpen bármiért, ami koreai, de meglepő módon nem ők vannak többségben.
Sőt, a rendszeres látogatók nagy része mit sem tudott a koreai kultúráról, míg valamilyen rendezvénynek köszönhetően, illetve egy barát vagy egy családtag unszolására először át nem lépte a Buda szívében lévő központ kapuját – attól a perctől kezdve pedig nem tudott ellenállni a közösség összetartó erejének.
A Budapesten 2012 óta működő intézet egyébként a kelet-közép-európai térség legnagyobb koreai kulturális központja is egyben, a magyar főváros kitüntetett szerepe tehát magától értetődő.
Bár a találkozóhely nyíltan vállalt célja, hogy megismertesse és népszerűsítse a koreai kultúrát Magyarországon, a központ hosszú ideje túlnőtte saját feladatkörét, mostanra ugyanis a művészeti kezdeményezések mellett a nemzetközi és a magyar kulturális élet kiemelkedő alakjainak összeterelését is igyekszik megvalósítani.
Méghozzá sikerrel: ennek aktuális bizonyítéka a hat ország húsz művészének alkotásait felvonultató gasztroművészeti kiállítás, ahol a látogatók interaktív díszletben kereshetik a választ arra, milyen gazdasági, politikai vagy épp mikrobiológiai szálak fűznek minket az ételhez, illetve hogy a táplálék hogyan képes konzerválni a kulturális és a nemzeti identitást. Utóbbi elsősorban azok számára rejt izgalmakat, akik szülőföldjüktől távol élve gyakran álmodoznak a hazai ízekről, a nagymama főztjéről.
Ezt a kulináris honvágyat igyekszik bemutatni a nemzetközileg elismert dél-koreai művész, Jiwon Woo installációja, aki szerint a gasztronómiai örökség nemcsak a szájhagyomány vagy a tárgyak útján, hanem mikrobiális szinten is tovább hagyományozódik.
A gasztronómia iránt érdeklődőknek a tárlatokon túl izgalmas kihívásokat is tartogat a Koreai Kulturális Központ: a dél-koreai konyha szerelmesei – legyenek akár a rendszeresen megtartott főzőkurzusokon edződött látogatók vagy lelkes amatőrök – például most szombaton egy főzőversenyen is megmérettethetik tudásukat, ahol az első helyezettet egy dél-koreai utazással jutalmazzák.
Programokban nyáron sem szűkölködik az intézet, a kéthetente péntekenként megtartott filmvetítések mellett egy igazi újítással is meglepik a közönséget: július 18-án ugyanis a dél-koreai és magyar kamaraművészekből álló Hangaram együttes várja a központba az érdeklődőket egy reggeli kávéra és egy napindító koncertre.
A Koreai Kulturális Központnak azonban az igazi fesztiválszezont az ősz jelenti, szeptember 19-én például Yang Sung-Won dél-koreai csellista és Enrico Pace olasz zongorista ad ingyenes koncertet a Zeneakadémián Liszt Ferenc és Frédéric Chopin válogatott műveiből.
Az év legizgalmasabb programja azonban kétségkívül az immár negyedik alkalommal megrendezett koreai kulturális fesztivál lesz szeptember 22-én, amelyen számos hazai és nemzetközileg elismert előadóművész tesz kísérletet arra, hogy egy napra részese legyen a központ által teremtett közösségnek.
Ha pedig november, akkor mozi: idén immár tizenegyedik alkalommal rendezik a koreai filmfesztivált, amelyre ezúttal több vidéki helyszínen, Debrecenben, Szegeden és Pécsen is várják a filmek szerelmeseit.