Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke elmondta, nagyon komoly társadalmi érdeklődés követi, hogy ki lesz az adott évben a legjobb magyar bortermelő, hiszen ennek nem csak hírértéke van, de a díjazott bortermelő tételei ez után nagyobb érdeklődésre tarthatnak számot a borfogyasztók körében is, hiszen még ismertebb lesz a nevük.
A szakmai berkekben csak a borászat „Kossuth-díjának” hívott elismerés azonban nem csak gazdasági haszonnal kecsegtet, de közösséget is épít, hiszen a borfogyasztásnak ez lenne az egyik legfőbb célja, hogy egy asztalhoz ültessen mindenkit, baráti beszélgetések alakuljanak egy-egy pohár bor mellett – emelte ki a bor akadémia elnöke.
A díjátadón megjelentek az idei jelöltek is: Borbély Tamás Badacsonyból, Figula Mihály és Jásdi István a balatonfüred-csopaki borvidékről és Koch Csaba hajós-bajai borász is.
Az Év Bortermelője 2018-ban pedig Balla Géza lett. A Magyar Bor Akadémia az arad-ménesi borász személyében először díjazott határon túli magyar borkészítőt.
Balla Géza a Magyar Idők kérdésére elmondta, hogy azért is felemelő számára ez az elismerés, mert mindig is azon munkálkodott, hogy minőségben minél hamarabb lehessen beszélni – határokon átívelő – egységes kárpát-medencei magyar borról, amelyet mind az anyaországi termelők, mind a határon túliak magukénak éreznek és kiemeltként kezelik.
Fontosnak tartom, hogy a helyi fajtákra helyezzük a hangsúlyt, mert szerintem csak ezekkel tudjuk a fogyasztók figyelmét felkelteni, valami érdekeset tölteni a poharukba Magyarországon és külföldön egyaránt, ezért fontos számomra a kadarka, a magyarádi fehér és a fekete leányka – tette hozzá az Év Bortermelője 2018 győztese.