Az Andrássy-ebédlő titkai – a tiszadobi Andrássy-kastélyban, a tokaji borút mentén. Páratlan környezet, páratlan fogások: mit fogyasztottak itt az Andrássyak száz évvel ezelőtt?
Főúri nyaralások emlékei – a füzérradványi Károlyi-kastélyban, a tokaji borút mentén. A reprezentatív termekben a kastély komornája kalauzolja a látogatókat. A főúri világ hangulatát, a főúri nyaralások emlékeit idéző berendezés és kiállítás mellett történeteket hallhatnak a hajdani kastélyszálló időszakából is. A vendégek emlékezetes élménnyel koronázhatják meg a kastélylátogatást, ha a páratlan szépségű kastélyparkban piknikeznek. A kastélyt övező különleges klímájú és hangulatú, megújult történeti kert sétányaival, a patakokon átívelő hidakkal, halastóval, platánjaival, terebélyes hársfáival, többtörzsű tulipánfájával, piramistölgyeivel ejti ámulatba a sétálókat.
Pipó uram lakomái – az ozorai várkastélyban, a szekszárdi borút mentén. A reneszánsz korszakát idéző termekben a jelmezes tárlatvezetések résztvevői bepillantást nyerhetnek Zsigmond király lovagjának, Ozorai Pipónak és feleségének, Borbálának az életébe. A várkastély rekonstruált konyhájában a középkori magyar konyhák tündökletes világa, a sütés-főzés, asztaltartás mestersége elevenedik meg. Neves séfek középkori ételeket készítenek el, amelyeket a látogatók meg is kóstolhatnak.
Somogyország szíve – a somogyvári Szent László Nemzeti Emlékhelyen, a balatonboglári borvidéken. A középkor jelentős kultikus és kulturális központjának felfedezése közben megismerhető a Saint Gilles-i apátság szerzeteseinek ajándéka: a somogyvári szőlő- és borkultúra.
Piknik a kastélyparkban – a dégi Festetics-kastélyban, a dél-balatoni borút mentén. Miközben körbevezetik az érdeklődőket Magyarország egyik legnagyobb angolparkjában, a tárlatvezetők elmesélik, milyen is volt a varázslatos kastélykert a régi időkben…
Cellakertek fűszerei – a majki kamalduli remeteségben, a móri borvidéken. Túl a kapun – betekintés a XVIII. századi kolostori gazdaságba és gasztronómiába. A rendhagyó tárlatvezetések és programok délelőtt 11 órakor és délután 14 órakor indulnak. Borkóstolóra 12 órától várják a pincészetek a látogatókat, ahol a kastélybelépőjegyük bemutatásával 10 százalékos kedvezménnyel kóstolhatnak és vásárolhatnak borokat.
A Nádasdy-gombóc – elfeledett finomság a nádasdladányi kastélyban. A kastély komornája fogadja a látogatókat, akik a grófi család egyik kedvenc csemegéjét is megkóstolhatják. Különleges alkalmak is színesítik a rendezvénysorozatot: Ízes élet című szakácskönyvéhez kapcsolódóan Nádasdy Borbála mesél a boldog gyermekkor ízeiről, ételeiről, étkezési szokásairól, családi hagyományairól.
Az idő múlása – rokokó életképek az edelényi kastélyszigeten, a bükki borúton. A kastély ceremóniamestere időutazásra invitálja 1770-be a látogatókat. A páratlan falképek között derűs utazást tehetnek a grófi birtok szőlőhegyein, bekukkanthatnak a főúri vadászatok izgalmas pillanataiba és a gáláns udvarlás intim perceibe. A régi mulatságok, vendégségek hangulatát pedig a legendás prímás, Czinka Panna és cigánymuzsikus társa idézi fel. Az ínyencségek kedvelői XVIII. századi receptúrával gazdagodva távozhatnak a kastélyból, miután a környéken termett gyümölcsök üdítő nedveivel frissítették fel magukat.
Kalandok a hegy gyomrában – a siroki barlangvárban, az egri borút mentén. Nyalánkságok a zordon kövek között, a vári népek titkos méhészete nyomában.