A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei szerint minden második magyar ember tapasztalt már különbséget az azonos márkájú, Nyugat-Európában és Magyarországon egyaránt kapható élelmiszerek minősége között. A kettős élelmiszer-minőséget először a visegrádi országok jelezték az Európai Unió illetékeseinek. Az újabb V4 összefogásnak köszönhetően, a decemberi módosítást követően, a román elnökség visszatette a kettős minőségű élelmiszerről szóló vonatkozásokat a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló tervezetbe.
A kettős minőségű élelmiszerekkel kapcsolatban elmondhatjuk, ezt az ügyet egészen végig kíséri a V4 országok kormányainak, az adott minisztereinek összefogása. Azért sikerült egyáltalán elérnünk, hogy jogi megoldást keressen erre az Európai Bizottság, mert a V4 országok összefogtak – emelte ki Zsigó Róbert. Hozzátette, azzal, hogy a kettős minőségű élelmiszerről szóló vonatkozások visszakerültek a tervezetbe, meg tudják védeni a magyar vásárlókat.
Az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára kitért arra is, hogy az EU élelmiszerjoga szerint ez ma jogszerű, akkor hogyha az adott vállalkozások, gyártók jelölik ezt a különbséget az összetevők között. Mi pedig azt mondjuk, hogy ez nem tisztességes, éppen ezért olyan jogszabályt kell alkotni, amely alapján a vásárlók pontosan tudják, ha megvesznek egy ugyanolyan terméket, akkor legyen ráírva, hogy más összetevőkből készült – magyarázta.
A teljes tartalom IDE kattintva érhető el.