Megdöbbent a hazai baromfiágazat azon, hogy napirendre került az Európai Unióban a baromfihúsok vegyi anyagos fertőtlenítése. Az Amerikai Egyesült Államokban széles körben elterjedt gyakorlat engedélyezési folyamatát az Európai Bizottság a jövő héten indítja el, a módszer alkalmazását pedig december 15-én vitatják meg a tagállamok.
– Kőkemény amerikai lobbiérdek húzódik meg a javaslat mögött, ami egyértelműen a készülő szabadkereskedelmi megállapodáshoz köthető. Döbbenetes, hogy az európai döntéshozók ilyen szinten képesek meghajolni az ipari lobbi akarata előtt – mondta a Magyar Időknek Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke. Jelezte, pillanatnyilag az uniós termelőknek az az egyetlen védőpajzsa, hogy ezt az eljárást tiltják a közösségben. – Eddig képesek voltunk megakadályozni, hogy a vegyszerben áztatott csirkehús elárassza Európát, felborítva azt az évek alatt létrejött egyensúlyt, ami a magas minőség és a megfizethető ár között kialakult. Most viszont mindez veszélybe kerül, és félő, hogy az amerikai csirke-, később pedig az onnan származó pulykahús olyan alacsony áron kerül az unióba, hogy a kereskedők becsapják az ajtót az európai termelők előtt – hangsúlyozta az elnök.
A tervezett intézkedés élelmiszer-biztonsági szempontból is aggályos. Míg ugyanis az unióban szigorú előírások vonatkoznak a kórokozók elleni védekezésre, az Egyesült Államokban a gyenge vagy közepes higiéniájú telepen levágott állatok húsát különböző szerves savak keverékével fertőtlenítik. A „vegyi csodafegyverrel” ugyanakkor nemcsak a baktériumok számát csökkentik, hiszen a vegyi anyag beivódik a húsba, és később, a fogyasztás során az emberi szervezetbe jut. – A tervezet semmissé tesz minden korábbi erőfeszítést, amit az élelmiszer-biztonság és az állatjólét irányába tettünk. Az Európai Unió évente több mint tízmillió eurót költött a betegségek elleni védekezésre és megelőzésre – mutatott rá a szakember. Majd hozzátette: ha a klórozott csirkék zöld jelzést kapnak, akkor ez is kidobott pénz volt. Ezért az Európai Baromfitermelők és -feldolgozók Szövetsége hamarosan elindít egy, a fogyasztók érdekeit szem előtt tartó tiltakozó akciót.
A Földművelésügyi Minisztérium eközben jelezte: Magyarország eddig sem támogatta a hasonló eljárásokat, ellenezte a vágott szarvasmarha tejsavas lemosásának engedélyezését, és ezen álláspontján a baromfihús ügyében sem változtat.