Véget vetne az élelmiszerpiaci védjegyek között uralkodó káosznak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság online tudástárat hozott létre, ennek segítségével a tudatos fogyasztók egy helyen és kereshető formában érhetik el az élelmiszereken szereplő tanúsító védjegyek listáját.
Az érdeklődők szűrhető táblázat, valamint képes védjegykereső segítségével is tájékozódhatnak az élelmiszereken szereplő tanúsító védjegyekről, az azokhoz kapcsolódó legfontosabb információkról. Emellett anonim szavazás formájában akár azt is megoszthatják a hatósággal, hogy befolyásolják-e mindennapi döntéseiket a védjegyek. A sorvezetőre nagy szükség van, az elmúlt években ugyanis alaposan megszaporodtak a különböző, a minőséget és eredetet igazoló jelölések a hazai piacon.
A Nébih honlapján létrehozott felületen összesen 47 különböző védjegyről kaphatnak részletes információt az érdeklődők. Köztük vannak kistérségi és régiós védjegyek is, mint például a Göcsej vagy a Hadháztáji megjelölés, a Kiváló bácskai termék vagy a Kaposvár kincse, a Kiváló karcagi termék és Kiváló keszthelyi étkezési burgonya megnevezés is.
A listán helyet kaptak az ismertebb védjegyek is, mint például a Földművelésügyi Minisztérium által kibocsátott, GMO-mentes termelésből származó jelölés és a Minőségi magyar hal védjegy. Ahogyan a szemfüles vásárlók annak is utánajárhatnak, hogy egészen pontosan mit jelent a Hazai termék megjelölés, a Koronás tojás és a Kiváló minőségű sertéshús védjegy, illetve a Magyar Termék Nagydíj.
A kormány tavaly augusztusi határozatában az élelmiszerek minőségének emelését, a vásárlói tudatosság fejlesztését, valamint a hatósági tevékenység hatékonyságának növelését tűzte ki célul. Az akcióterv egyik sarkalatos pontja volt egy átfogó, a védjegyeket bemutató tudástár létrehozása. A védjegyek egyik funkciója ugyanis, hogy segítsék az embereket a tájékozódásban, így hozzájárulnak ahhoz, hogy vásárlásaik során tudatosabban dönthessenek. A tervek szerint a most létrehozott tudásbázist a jövőben további információkkal bővíti majd a Nébih.
Az Agrárgazdasági Kutatóintézet korábbi felméréséből is kiderült, hogy a fogyasztók fontosnak és hasznosnak ítélik meg az élelmiszereken található jelöléseket és a tanúsító védjegyeket. Sokak szerint egy ismerős embléma biztonságérzetet nyújt a választás során. Ugyanakkor arra is rámutattak az eredmények, hogy a vásárlók zöme nem tudja, hogy egyes védjegyek pontosan milyen eredet- vagy minőségjelölést takarnak.