A tervezetet magyarázó kísérőszöveg szerint az élelmiszerkönyvi változtatás a vásárlói igényekhez és a modern táplálkozási szokásokhoz igazodik. Nemcsak a már szabályozott termékkörök összetételét, így például a rozskenyér minimális rozstartalmát pontosítja a leírás, hanem gazdagodott is a Graham-kenyér, a teljes kiőrlésű kenyér, a tönkölybúzakenyér (tönkölykenyér), a kukoricás kenyér, a búzakenyér, a rozsos kenyér és a rozskenyér elkészítési módjával. A Magyar Élelmiszerkönyvben már szabályozott kenyértípusok mellett ugyanis egyre nagyobb számban jelentek meg új összetételű termékek a piacon.
A korszerű táplálkozástudomány eredményei alátámasztják a magas rosttartalmú és alacsony sótartalmú termékek szükségességét és jelentőségét. Az élelmiszerkönyv tervezett módosítása a tárca szerint biztosítja, hogy az ilyen típusú termékek jó minőségben álljanak a vásárlók rendelkezésére. A kenyerek és pékáruk előállításának újraszabályozásával a Földművelésügyi Minisztérium támogatja ezen termékek elterjedését, egyben a gyenge minőségű termékek visszaszorítását.
Az egyes kenyerekről és péksüteményekről szóló előírás jelenleg nem része a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló rendeletnek, ezért ezeket most átemelnék ebbe.
A sütőipari termékekre emellett önkéntes irányelv vonatkozik, amely nem biztosítja a termékek megfelelő minőségét és a fogyasztók tájékoztatását. A mostani módosítás igen részletesen írja körül, hogy mit nevezhetünk kenyérnek vagy pékségnek. Fő szabály szerint kenyérnek minősül a döntő részben gabonaőrleményekből tésztakészítéssel, alakítással, lazítással, sütéssel, majd csomagolással vagy csomagolás nélkül előállított élelmiszer. Formája lehet vekni, kerek, molnárforma, illetve formában sült.