Újabb termékköröknél rendelt el átfogó minőségi vizsgálatot a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor a Kossuth rádió reggeli műsorában elmondta: az ellenőrzés célja kideríteni, hogy a nyaranta nagyobb mennyiségben fogyasztott termékeknél létezik-e a kettős mérce, vagyis az azonos márkanév alatt forgalmazott élelmiszerek azonos minőségben kaphatók-e itthon és külföldön.
Összesen 30-35 élelmiszert, köztük üdítőket, alkoholos italokat, söröket, grillezéshez kapcsolódó termékeket, szószokat, salátaönteteket, friss importzöldséget és -gyümölcsöt, valamint jégkrémeket vizsgálnak majd a szakemberek az elkövetkező két hónapban.

A közkedvelt importsöröket is vizsgálják
– Az ellenőrzés célja, hogy az élelmiszerpiacon rend legyen – fogalmazott Fazekas Sándor. A miniszter visszautasította, hogy a magyar és a közép-kelet-európai vásárlók más minőségű élelmiszert kapjanak, mint például a holland, a német vagy az osztrák vevők.
– Elvárjuk, hogy a pénzükért ugyanahhoz a minőséghez jussanak a hazai fogyasztók is – emelte ki a tárcavezető.
A március végén zárult, közel száz terméket összehasonlító vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a magyar piacra szánt egyes élelmiszerek és italok silányabb minőségű alapanyagokból, több adalékkal és ízfokozóval készülnek, mint a nyugati országokba szánt változatok. Bár az árucikkek egy részénél csak elhanyagolható különbségeket találtak a szakemberek, jó néhány esetben egyértelműen kiderült, hogy az itthon kapható áruk minősége elmarad a nyugati színvonaltól.
Az elmúlt hónapokban hazánk mellett számos régiós szomszédunk emelte fel hangját a multinacionális gyártók megkülönböztető üzletpolitikája ellen. A hazaihoz hasonló vizsgálat zajlott például Szlovákiában és Csehországban, az ottani eredmények összecsengenek a magyar tapasztalatokkal.
Romániában, Bulgáriában és Horvátországban jelenleg is folyik a különböző termékpárok összehasonlítása. A Szlovéniában nemrég lezárult ellenőrzés nem talált különbséget a Nyugaton és a helyi piacon kínált áruk között.