A nyári szezonális élelmiszerek piacán is él a kettős mérce – derült ki a Földművelésügyi Minisztérium kutatásából. A hazai és a nyugat-európai piacokon azonos márkanév alatt forgalmazott termékek mintegy harmadánál tártak fel minőségbeli különbségeket a szakemberek. A mintegy két hónapig tartó ellenőrzés összesen 39 terméket érintett. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei vizsgálták például a grillezéshez kapcsolódó csomagolt élelmiszereket, az alkoholos és alkoholmentes italokat, valamint a zöldségeket, gyümölcsöket.
A Nébih jelentősebb minőségbeli eltéréseket összesen négy csomagolt élelmiszernél és két alkoholos italnál talált. A hazánkban forgalmazott termékek jellemzően olcsóbb, silányabb alapanyagból készültek, így a jégkrémbe például naprafogóolaj helyett pálmazsír, az üdítőbe pedig cukor helyett fruktóz-glükóz szörp került. Az osztrák boltokban kapható Cornetto vaníliajégkrém ropogósabb ostyájú, mint hazánkban, ráadásul a magyar termék 19 százalékkal több levegőt tartalmaz. A térfogatnövelőből az egyik piskótaalapban is több volt itthon, mint az osztrákoknál. A kisebb tömegű magyar termék jóval lazább szerkezetű, mint az osztrák változat. Mindez vélhetően a több térfogatnövelő adalékoknak tudható be.
A hatóság emberei öt csomagolt élelmiszer összetételében ugyan nem találtak eltérést, de érzékszervi szempontból eltértek egymástól a termékek. Itt nem minden esetben a hazai áru jött ki vesztesként az összehasonlításból. Míg az osztrák fokhagymakrémleves aromásabb volt és több zöld fűszert tartalmazott, addig például egy francia camembert sajt itthon intenzívebb ízű, mint külföldön. A tárca közleménye szerint az eredmények alapján megállapítható, hogy a különböző piacokra különböző minőségű árut szállítanak a gyártók, ugyanakkor ez a gyakorlat nem szövi át teljes egészében az ágazatot. A minisztérium a jelenség megszüntetése érdekében tárgyalóasztalhoz hívja a szakmai szervezeteket, hogy együtt vessenek véget a vásárlók megtévesztésére alkalmas gyakorlatnak.
Az újabb vizsgálati eredményekre az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége is reagált. A gyártókat összefogó szervezet állásfoglalása szerint néhány termék összetételében feltárt eltérés nem jelent automatikusan minőségbeli különbséget és a fogyasztók keleti–nyugati alapú megkülönböztetését. Ugyanakkor a fellelt különbségek okát a szervezet szerint is meg kell találni, lehetőséget adva az élelmiszerek előállítóinak az eltérések tisztázására. Üdvözlik az Európai Bizottság törekvését az egységes vizsgálati módszer bevezetésére. Ezt a protokollt várhatóan még ősszel kidolgozzák az EU illetékes szervei.