Törvénymódosítással venné elejét a kormány a nagy élelmiszergyártók tisztességtelen gyakorlatának, miszerint az Európai Unió nyugati felét magasabb minőségű termékekkel látják el, mint a keleti blokk országait. A Földművelésügyi Minisztérium előterjesztése kötelezné a multikat arra, hogy az azonos márkanév alatt, de eltérő receptúrával forgalmazott élelmiszerek csomagolásán tüntessék fel, hogy speciálisan a magyar vagy a régiós piacra készült áruról van szó.
Bár az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvényt módosító javaslatot a kormány elfogadta, az Országgyűlés elé máig nem kerülhetett a tervezet, hiszen előbb az Európai Bizottság jóváhagyására van szükség. A tárca sajtóosztályától megtudtuk, a jogszabálytervezetet május 19-én küldték el Brüsszelbe. Az eredmény legkorábban augusztus végén születhet meg, azonban, ha a bizottság kifogásokat támaszt a tervezettel kapcsolatban, vagy észrevételei lesznek, hat hónap is eltelhet, mire kiderül, hogy a módosítás beépíthető-e a magyar jogrendbe.

Uniós termékek összetételét célzó vizsgálat már Szlovákiában és Csehországban is zajlott
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter egy képviselői kérdésre adott írásbeli válaszában jelezte, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) március végén publikált eredményei is megerősítették, hogy a gyártók egyes esetekben a különböző piacokra különböző minőségű termékeket szállítanak. Mivel a jelenség nem csak a magyar pia-cot érinti, így a tárcavezető szerint európai uniós szintű jogszabályalkotásra van szükség. A témában nem csak Magyarország, hanem velünk együtt Szlovákia, Csehország, Szlovénia, Románia, Bulgária, Görögország és Horvátország is érintett, az említett országok támogatják az élelmiszerek kettős minősége elleni fellépést.
– Olyan uniós szabályozás kidolgozását tartjuk szükségesnek, amely szerint a fogyasztók megkülönböztetésének semmilyen formája sem megengedett az unión belül. Amennyiben a gyártó mégis visszaél a helyzetével, és a különböző piacokra különböző minőségű élelmiszert állít elő, köteles legyen erről a fogyasztót tájékoztatni – hívta fel a figyelmet a miniszter. A kormány addig sem ül karba tett kézzel, amíg az unióban döntés születik az ügyről, nemzeti jogszabály megalkotásával próbálják kiszűrni a visszaéléseket.
A miniszter nemrég jelentette be, hogy újabb 35 termék összehasonlító vizsgálatát rendelte el. Ez alkalommal a nyári szezon slágertermékei kerülnek a laboratóriumokba. A szakemberek fagylaltokat, import zöldségeket és gyümölcsöket, grillszószokat, önteteket, illetve alkoholos és alkoholmentes italokat vizsgálnak majd. Az ellenőrzés célja kideríteni, hogy a nyaranta nagyobb mennyiségben fogyasztott termékeknél létezik-e a kettős mérce, vagyis az azonos márkanév alatt forgalmazott élelmiszerek azonos minőségben kaphatók-e itthon és külföldön.
A március végén zárult, csaknem száz terméket összehasonlító vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a magyar piacra szánt egyes élelmiszerek és italok silányabb minőségű alapanyagokból, több adalékkal és ízfokozóval készülnek, mint a nyugati országokba szánt változatok. Bár az árucikkek egy részénél csak elhanyagolható különbségeket találtak a szakemberek, jó néhány esetben egyértelműen kiderült, hogy az itthon kapható áruk minősége elmarad a nyugati színvonaltól.
Az elmúlt hónapokban hazánk mellett számos régiós szomszédunk emelte fel hangját a multinacionális gyártók megkülönböztető üzletpolitikája ellen. A hazaihoz hasonló vizsgálat zajlott például Szlovákiában és Csehországban, az ottani eredmények összecsengenek a magyar tapasztalatokkal.