Nincs biztonságos hazai élelmiszer-ellátás a kertészeti ágazat fennmaradása, gyarapodása nélkül – szögezte le pénteken Farkas Sándor.
Az agrártárca miniszterhelyettese a VII. magyar paprika napján, Szentesen elmondta: a kertészet 2017-ben 343,2 milliárd forint értéket termelt, ezen belül a friss zöldségek értéke 177,5 milliárd forintot ért el. Jelezte, még mindig kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk az ajánlottnál, az egészséges táplálkozás iránti növekvő igény miatt azonban várható, hogy egyre keresettebbek lesznek a hazai, biztonságos előállítású élelmiszerek, zöldségek és gyümölcsök.
– A kormányzat célja, hogy egész évben friss, biztonságos, hazai terménnyel lássa el a lakosságot – fogalmazott. Ehhez megfelelő üzemméret, a kutatás-fejlesztés eredményeinek felhasználása és szakképzett munkaerő is szükséges. Kormányzati segítségként a gazdálkodóknak tavaly – termeléshez kötött közvetlen támogatásként – mintegy 3,5 milliárd forintot fizettek ki. A zöldségtermesztők pedig összesen 1,6 milliárd forint közvetlen támogatásban részesültek.
Farkas Sándor emlékeztetett arra, hogy itthon mintegy 82 ezer hektáron termesztenek zöldséget, ebből 2017-ben mintegy 3400 hektáron folyt hajtatott nevelés. Ezen belül paprikát 1550 hektáron, káposztaféléket 640 hektáron, paradicsomot 370 hektáron, salátaféléket 350 hektáron, uborkát 110 hektáron termelnek. A Magyarországon megtermelt paprika mintegy 60 százalékát, körülbelül 110 ezer tonnát belföldi fogyasztásra szánnak, a feldolgozóipar 50 ezer tonna paprikát használ fel, míg a fennmaradó mintegy 25 ezer tonna terményt exportálják.
A zöldséghajtatásban összesen 140-150 hektár üvegház, 400-500 hektár korszerűnek mondható fóliasátor és fóliablokk van, mindebből 350-400 hektár fűtött, amelynek 95 százalékát termálvízzel melegítik.