A piaci ingadozások ellensúlyozására növelni kell a tárolókapacitásokat, az összefogás pedig stabilabbá teheti a tavaly kedvező évet zárt magyar hagymaágazatot – véli a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hagymamunkacsoportja. A NAK tegnapi, az MTI-nek küldött közleményében kiemeli: alapvető cél, hogy amikor van magyar áru a piacon, akkor azt forgalmazzák.
Magyarországon az éves vöröshagyma-fogyasztás fejenként 10-12 kilogramm, fokhagymából megközelítőleg fejenként egy kilogramm. Vöröshagymából átlagosan 65-70 ezer tonna a hazai termésmennyiség, fokhagymából 6-8 ezer tonna. A vöröshagymatípusok termőterülete az elmúlt években fokozatosan csökkent, a területalapú támogatások adatai szerint 2018-ban mintegy 1470 hektáron termesztettek vöröshagymát. Ezzel szemben a fokhagyma területe 1169 hektárra emelkedett.
A termelők beszámolói szerint 2018 alacsony árakkal indult, majd az európai 30 százalékos terméskiesés miatt jelentős drágulás következett, és a magas ár jellemző volt később is. Tavaly az elmúlt kilenc év legmagasabb termelői átlagára alakult ki, amit a hozamkiesések miatt a termelők nem tudtak kihasználni – írták. A betárolt magyar hagyma júniusra elfogyott, az áttelelő termény augusztusi megjelenését már várta a piac, az áru gyorsan és jó áron el is kelt.