A kormányzati szereplők, az országos érdekképviseletek, valamint a civilek összefogásával és egyetértésével érhetők el eredmények a halágazatban – jelentette ki tegnap Udvari Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) horgászati és halgazdálkodási főosztályának vezetője.
A szakember szerint a szaktárca javasolni fogja a parlamentnek, hogy március 20-át nyilvánítsák hivatalosan is a halak napjának. Lengyel Péter, az FM horgászati és halgazdálkodási főosztályvezető-helyettese arról beszélt, hogy több kormányzati törekvés szolgálja a haltermékek minőségének javítását. Példaként említette a január elsejétől hatályos áfacsökkentést, a nagyobb vízkedvezmények bevezetését, illetve a kompenzációs támogatásokat.
Emellett fontosnak tartja a halfogyasztást népszerűsítő rendezvények, halfőző versenyek és kóstoltatások szervezését, kiadványok megjelenését is.
A haltermékeket a közétkeztetésbe is be kellene vonni. Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke kiemelte, hogy a szervezésükben, valamint az ágazatban és az ágazatért tevékenykedő szakmai szervezetek közreműködésével megvalósuló központi rendezvény célja is épp a halak további népszerűsítése volt.
A hazai piacon bőven van még tere a fogyasztás bővítésének, az egy főre jutó éves elfogyasztott halmennyiség ugyanis Magyarországon alig több, mint öt kilogramm. A tervek szerint a jövőben a halak népszerűségét növelheti a minőségi termékek megkülönböztetését célzó Minőségi magyar hal tanúsító védjegy is.