A magyar hagymaágazat versenyképességének növelését szeretné elérni, valamint a kereskedők és fogyasztók figyelmét kívánja ráirányítani a jó minőségű magyar hagymára az a termelői munkacsoport, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hozott létre – közölte a köztestület tegnap az MTI-vel.
Magyarországon az éves átlagos vöröshagyma-fogyasztás 8-9, fokhagymából pedig 0,8-0,9 kilogramm. Vöröshagymából 65-70 ezer tonna a termés, fokhagymából 6-8 ezer tonna. A termőterület az elmúlt években némileg csökkent, tavaly mintegy kétezer hektáron termesztettek vöröshagymát, 915 hektáron pedig fokhagymát. A termesztési hagyományok és a termelési adottságok együttesen határozzák meg a termőterületek elhelyezkedését.
A hagymaexport nem jelentős, vöröshagymából mindössze egy-kétezer tonna kerül külföldre, főként a környező országokba, Romániába és Szerbiába. Fokhagymából 600-800 tonna az export, ami jellemzően szintén a környező országokba, Romániába és Szlovákiába irányul. Vöröshagymából 15-18 ezer tonna az import, ami leginkább Németországból, Hollandiából, Ausztriából és Szlovákiából származik. A fokhagymaimport elsősorban holland és német kereskedőkön keresztül érkező kínai áru.
A munkacsoport főként azt szeretné elérni, hogy azokban az időszakokban, amikor van magyar áru a piacon, azt forgalmazzák a kereskedők. A szakemberek szerint a magyar áttelelő hagyma már várhatóan június 10. körül kapható lesz a piacon.