Most szombaton ünnepeljük Márton napját, amelyhez rengeteg népszokás kapcsolódik. Érdekesség, hogy a kilencvenes, valamint a kétezres években is kedvelt névnek számított a szülők körében, számos fiúgyermek kapta keresztnevéül a Mártont.
A Márton-napi szokások története közismert. A legenda szerint Szent Márton egy libaólban próbált meg elbújni, nehogy megtalálják, ám a libák gágogása elárulta rejtekhelyét. November 11. azonban nem csak emiatt különleges. A régiek ezt a napot tartották a mezőgazdasági munkák befejezésének. A világ számos helyén ünneplik Szent Mártont, többek között Németországban, Dániában, valamint Észtországban is.
De nem is kell ilyen messzire mennünk, hiszen hazánkban is számos rendezvényen és ünnepségen vehetünk részt ezen a hétvégén mind a fővárosban, mind vidéken.
Budapesten például már hatodik alkalommal tartják meg a Márton-napi libafesztivált, amelynek idén Óbuda ad otthont. A gasztronómiai különlegességekre vágyóknak lehetőségük lesz megkóstolni a hazai termelők legfinomabb borait és pálinkáit. Ezenfelül az egyre nagyobb teret hódító kézműves sörökből is nagy kínálat várja a kilátogatókat. A szervezők a gyermekekre is gondoltak, lesznek kézműves-foglalkozások, és az ünnep jelképévé váló libákat is meg lehet majd simogatni.
A kulináris élvezeteknek nem szab határt a főváros. Országszerte számos helyen lesznek programok – ezek főszereplői a libák, többféle módon elkészítve. A Hajdúságban például két helyszínen is várják a libahúsra éhes embereket. Debrecen Eger városával közösen a cívisváros Kossuth terén szervez ünnepséget. Az egri pincészet borai mellett a debreceni látványkonyhák fogásait is ki lehet próbálni. Hajdúszoboszlón zenés programokkal várják a vendégeket a libalakoma mellett.
A késő őszi, téli időjárás közeledtével beköszönt a forralt bor szezonja is. Ezt a klasszikusan télinek számító forró italt ma már minden ünnepi vásárban meg lehet kóstolni, de otthon is könnyen elkészíthető.
– Óvakodni kell azonban attól, hogy rossz minőségű alapanyagból készítsünk forralt bort, ami azonban nem jelenti azt, hogy prémium kategóriás nedűt kell vásárolnunk – hívta fel a figyelmet Frittmann Anita, a Frittmann Pincészet munkatársa. A szakember lapunk megkeresésére kifejtette: a testes, robusztus, karcosabb vörösborokat ajánlja a klasszikus forralt bor elkészítéséhez, hiszen fehér borból jóval ritkábban készítik el a karácsonyi vásárok közkedvelt italát. – A legfontosabb azonban az, hogy a nevével ellentétben ne forraljuk fel a bort teljesen, mert akkor elveszíti az alkoholtartalmát – hangsúlyozta.
Lázár Attila, a forralt borokat és sült gesztenyéket árusító Mizu Maroni munkatársa szavai szerint a forralt borok klasszikus ízesítőjeként tartják számon a fahéjat, a csillagánizst és a szegfűszeget, de a forralt bor készítését feldobhatjuk egy gyümölcsággyal is. Az üzletember elmondta, a forgalom nagyban függ az időjárástól is. – A túl enyhe idő, valamint a súlyos mínuszok sem kedveznek a forralt borok árusításának, hiszen ha meleg van vagy túl hideg az idő, az emberek nem állnak meg borozgatni. Kérdésünkre Lázár Attila hozzátette, a forralt bor általában népszerűbb, mint a puncs, az igazi vásári hangulatot pedig a forralt bor mellé egy kevés sült gesztenye fogyasztása adja meg igazán.