Bár a legtöbb termény esetében az idei szokatlanul meleg és aszályos időjárás miatt korábban kezdődött a szüret, a sárgarépa-termelők épp ellenkező folyamatokról számoltak be. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) beszámolója szerint a szeptemberi aszályos időszak lelassította a növekedést, így később kezdődött az ipari felhasználásra szánt termény betakarítása. Jelenleg mintegy 1250 hektáron termelnek hazánkban sárgarépát. A köztestület szerint ez a terület a jövőben akár a felével is bővülhet.
Ha az Austria Juice Hungary Kft. tavaly átadott, idén üzembe helyezett érsekhalmi feldolgozóüzemének tervei megvalósulnak, az előttünk álló 7-8 évben mintegy hatszáz hektárral nőhet a sárgarépa vetésterülete az országban.
A technológiai fejlődésnek köszönhetően 25 év alatt a sárgarépa-termésátlagok a duplájukra emelkedtek, és a legkorszerűbb technológiával, öntözött területeken jelenleg már elérik a 80 tonnás hektáronkénti termésmennyiséget. Az országban megtermelt összmennyiség elérheti akár a százezer tonnát is.
– A feldolgozó várhatóan stabil piacot jelenthet a következő években a magyarországi sárgarépa-termelőknek. Az üzem alapvetően a japán piacra építi a tevékenységét, ahová csak a legjobb minőségű termékek kerülhetnek – hívta fel a figyelmet a NAK. Az elmúlt két évben az érsekhalmi sárgarépa-feldolgozó üzemben mintegy ötmillió eurós fejlesztést hajtottak végre, és további beruházásokat terveznek.
2018-ra az említett társaság projektje 220 hektárra fejlődött fel, 2019-re pedig a tervek szerint 300 hektár felett lesz a termeltetési terület. Terveik szerint 2025-ig mintegy 600 hektárra kötnének termeltetési szerződést a gazdálkodókkal.
A sárgarépa-termelés világviszonylatban dinamikus fejlődést mutat, az utóbbi években 1,1 millió hektáron csaknem 43 millió tonna sárgarépát termeltek. A termény sikerét az egészségre gyakorolt kedvező hatása mellett az adja, hogy rendkívül sokféleképpen fogyasztható. Friss termékként, fagyasztva és salátamixek alkotóelemeként is népszerű, de újabban gyorsan emelkedik az ivólégyártás is, emellett a sárgarépa a bébiételek egyik legfontosabb alapanyaga.