Nemzetgazdasági érdeknek nevezte a hazai kertészeti ágazat fejlesztését Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára lapunknak adott nyilatkozatában. Meglátása szerint a napokban elkészült zöldség-gyümölcs ágazati stratégiában megfogalmazott fejlesztések eredményeként a megtermelt zöldség és gyümölcs mennyisége is jelentősen emelkedhet. A hatékonyabb termelés következtében a zöldségek termésátlaga hektáronként 18-ról 25 tonnára, a gyümölcsök esetében pedig 10-ről 17 tonnára nőhet.
Így az ágazat termelése évi 3,5 millió tonnára növelhető, a jelenleg 200 milliárd forint körüli kibocsátás pedig 130-140 milliárd forinttal emelkedhetne. – Sikeres fejlesztés esetén akár 100 ezer munkahely is létrejöhet a szektorban, ennek 80 százaléka a termesztésben, míg 20 százaléka a feldolgozásban – mondta az államtitkár. A zöldség-gyümölcs ágazat ma mintegy 300-350 ezer család megélhetését biztosítja, a mezőgazdaságon belül ez a legmunkaigényesebb terület. Elmondta: 2014-ben az összes mezőgazdasági terület körülbelül három százalékát kitevő zöldség- és gyümölcs-termőterület adta a mezőgazdasági kibocsátás több mint 12 százalékát, továbbá a zöldség-gyümölcs feldolgozás részaránya a teljes feldolgozóipari kibocsátásban 9,8 százalék volt ugyanebben az évben.

Nagy István
Bár egyes területeken már elindult a fejlődés – helyi termelői piacok nyíltak, magyar termékek fogyasztását ösztönző programok indultak –, a kutatás-fejlesztés, a szak- és munkaerőképzés, valamint a termőhelyi és célirányos fejlesztések terén számos feladat vár még a megvalósításra. – Fontos célkitűzés, hogy a gazdasági szereplők a fenntartható és innovatív technikai és technológiai feltételek mellett és a piac követelményeinek megfelelő szakmai háttérrel egységes minőségű árualapot tudjanak előállítani, aminek teljes mennyiségét értékesíteni tudják a bel- és külpiacokon, annak érdekében, hogy egyetlen szem zöldség vagy gyümölcs se vesszen kárba – hangsúlyozta az államtitkár.