Regisztrált állástalan fiatalok tanfolyamszerű szakács-, felszolgáló-, helyenként diétásszakács-képzését is támogatják a megyei kormányhivatalok munkaügyi főosztályai, így Kaposvárott és Veszprémben is sorra indulnak a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekvédelmi Szövetsége (Kisosz) által indított OKJ-s képzések. Balatonbogláron május végén vizsgáztak a múlt év novemberében indult szakácskurzus hallgatói, és mint Makkos Péter fonyódi étteremvezetőtől, a vizsgáztató bizottság egyik tagjától megtudtuk, szeptemberben újra lesz a jövő évi szezonmunkára felkészítő képzés.
– Az egyébként 2-300 ezer forintos tanfolyami képzések teljes költségét átvállalja a megyei kormányhivatal, megtérítik a hallgatók utazási költségét, és még ösztöndíjjal is motiválják őket. Az ingyenesség egyetlen feltétele a képzési napokon való rendszeres részvétel és a sikeres vizsga. A tanulók vendéglőkben végeznek élő munkát. Ha az adott étterem vezetője elégedett a vizsga eredményével, a tanuló már másnap munkába állhat. Természetesen nem az éttermi munka tűzvonalában, de ha ügyes, néhány éven belül akár főszakáccsá vagy fizetőpincérré válhat – avatott be a képzés részleteibe Makkos Péter. – Persze azzal is számolni kell, hogy a magyar állam költségén kiképzett szakács, pincér vagy cukrász fiatal a jobb fizetés reményében külföldön kamatoztatja tudását – fűzte hozzá.
Ötvenöt jelentkező közül 24 került be a június végén Kaposvárott induló szakácstanfolyamra. Ők januárban vizsgáznak majd, és ígéretük szerint kétharmaduk a Balatonnál állna munkába. Reméljük, így is lesz – vélekedett Kertész Rezső, a Kisosz somogyi társelnöke. Vázolta, Kaposvár legjobb éttermeiben készülnek a vendéglátó pályára a fiatalok, akiknek a szakmai tárgyak mellett egy idegen nyelvet is el kell sajátítaniuk.
– Kétségtelenül kevés a jó szakember, ennek ellenére nincs veszélyben a balatoni vendéglátás – jelentette ki határozottan a tó északi parti vendéglátóhelyeire utalva a Kisosz Veszprém megyei elnöke. Vágó Péter szerint legrosszabb esetben az étterem tulajdonosa – ahelyett, hogy csak beszélgetne a vendégekkel – „visszaáll a pulthoz”. Kérdésünkre, hogy az államilag támogatott vendéglátós képzés mellett van-e más lehetőség is az aggasztó munkaerőhiány enyhítésére, Vágó úgy fogalmazott, megkezdődött és érzékelhető a háttérmunka. Például várhatók a nyári hónapokban az ország más részeiből is vendéglátós kisegítők, habár az elnök szerint önmagában ez nem jelent megoldást. Az Erdélyből és a Kárpátaljáról érkező munkaerővel pedig távlatosan azért nem számolhatnak, mert szavai szerint ők ugyancsak a jobb fizetés reményében egy-két év múlva odébbállnak.
Nem tapasztalható nagyobb érdeklődés a teljes egészében ingyenes szakács-, felszolgáló- és konyhaikisegítő-képzés iránt. Sok esetben csak a foglalkoztatási osztályok általi berendeléssel lehet feltölteni a helyeket – áll abban a tájékoztatásban, amelyet a Somogy Megyei Kormányhivatal munkaügyi főosztályától kaptunk. Az Ifjúsági garancia- és az Út a munkaerőpiacra programok által nyújtott támogatásból a vendéglátó szakmát választó fiatalok ingyenes OKJ-s képzésben részesülhetnek. Somogyban a nyár végén hat helyen, köztük három balatoni helyszínen indul szakács- vendéglátó eladó-, konyhaikisegítő- és pincérképzés. Áprilisban Siófokon fejeződött be a 15 fős OKJ-s felszolgáló-tanfolyam, májusban 11 szakács vizsgázott Balatonbogláron.
Azonnali állás, szállással
Azonnal felvennék koszttal és lakással három szakácsot és három pincért, a fizetésben megegyeznénk – fakadt ki lapunknak a Balaton déli partján futó 7-es út mellett álló vendéglő vezetője. Püspökné Horváth Ildikó kifejtette, nehezebb ma személyzetet, felszolgálót, konyhai kisegítőt szerezni, mint bármikor korábban. – Nem csak a fizetéssel, a mentalitással is baj van, a vendéglátásba érkező fiatalok nem bírják már úgy a munkát – panaszolta Tóth László, Siófok egyik legfrekventáltabb éttermének tulajdonosa, aki szintén nehezen tudta bővíteni a csapatát a szezon kezdetére. Az egri Piller Lajos és családja harmincnégy éve kínálja a büféárut a Siófok határában lévő Balatonszabadi-fürdőn. Családi vállalkozásban dolgoznak, ahol mindenkinek van vendéglátóipari képzettsége. – Eddig nem volt gond a szakemberhiány, ez az első év, hogy azt tapasztaljuk, elszívja a külföldi bér a fiatalokat. A büfé tizenkét fős személyzetét Egerből és környékéről hozom magammal. De már az észak-magyarországiaknak se nagyon vonzó a pihenést és fürdőzést is biztosító balatoni munka – mondta a vállalkozó.