Fazekas Sándor kiemelte: ezt támasztja alá, hogy már évek óta január 1-jén újabb és újabb termékek kerülnek alacsonyabb általános forgalmi adókulcs alá.
– Most a friss tej áfája 18-ról 5-re, a baromfihúsé és a tojásé 27-ről 5 százalékra mérséklődött, míg az éttermi vendéglátás áfája is 27-ről 18 százalékra csökkent – tette hozzá. Szerinte ez a kereskedelmi láncoknál azonnal érzékelhető az árakban, de a többi területen is megfigyelhető az árak mérséklődése.
Más alapvető élelmiszerek esetében is várható még áfacsökkentés, például a kenyér, a péksütemények, a zöldségfélék és hal forgalmi adója lehet majd alacsonyabb.
A minisztérium vizsgálja néhány feldolgozott termék általános forgalmi adója csökkentésének lehetőségét is. Az idei adómérséklés 35-40 ezer forint megtakarítást jelent egy családnak, és a szakemberek arra is számítanak, hogy növekszik a fogyasztás és a gazdaság is fehéredik.
– A kormány és a tárca célja az, hogy a kisebb áfa hatása hosszú távon érvényesüljön, és így az árak álljanak be egy méltányos, a vásárlók által megfizethető szintre – emelte ki Fazekas Sándor.