A Magyar Élelmiszerkönyv irányelve alapján a kávé egyfajta nyerskávéból vagy többfajta nyerskávé keverékéből pörköléssel kávéital készítésére és ezáltal emberi fogyasztásra alkalmassá tett termék. A kávén kívül más hozzáadott anyagot nem tartalmaz – áll a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tájékoztatásában. A kávé koffeintartalma több mint 0,8 százalék. A pörkölt kávészemek kívül-belül egyenletesen barna színűek, és szemes vagy őrölt kávéként kerülnek forgalomba.
Az előírások alapján az instant kávé olyan termék, amelyet a pörkölt kávéból kizárólag vizes extrakcióval különböző koncentrációban nyernek, kizárva mindenféle savas vagy lúgos hidrolízises eljárást.
A kivonat tartalmazza a kávé oldódó és aromatikus összetevőit, de tartalmazhat a kávéból származó oldhatatlan olajokat és nyomokban egyéb oldhatatlan anyagokat, amelyeket technikailag lehetetlen eltávolítani. A fogyasztóvédelem összesen 30-féle terméket vizsgált a közelmúltban, amelyek között 8 őrölt pörkölt kávé és 7 instant kávé volt. A vizsgálatok alapján egy csésze kávéban 110 mg, az instant kávéból készült italban pedig 45 mg koffein található. Az EFSA (European Food Safety Authority – Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság) tanulmánya szerint felnőtteknek maximum 400 mg, terhes és szoptató nőknek maximum 200 mg koffein napi fogyasztása nem okoz egészségügyi problémát.