– Magyarország újraiparosítása mérföldkőhöz érkezett a Kall Ingredients Kft. tiszapüspöki izocukorüzemének indulásával – jelentette ki hétfőn Orbán Viktor Tiszapüspökiben, a gyár avatóján.
A miniszterelnök szavai szerint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen lévő, száz százalékban magyar tulajdonú üzem átadása új kezdetet jelent hazánk élelmiszeriparában. A 160 millió euróból zöldmezős beruházással felépült modern gyár évente 530 ezer tonna GMO-mentes hazai kukoricát dolgoz majd fel, ezzel ötszáz, közvetve pedig további hétszázötven embernek ad munkát a térségben. Az izocukorgyár várható éves átlagbevétele 55 milliárd forint lesz, amelynek 80 százaléka európai piacról származik. Számítások szerint az üzem tevékenysége 185 milliárd forinttal emeli a magyar GDP-t.
– A rendszerváltás utáni időszak legnagyobb élelmiszeripari beruházása valósult meg Tiszapüspökiben – emelte ki a kormányfő, aki szerint a gyáravató méltó ünnepe az uniós cukorkvóta októberi eltörlésének.
– Az uniós cukorkvóta bevezetése az országra nézve katasztrofális következményekkel járt. Ennek köszönhetjük, hogy a rendszerváltás idején még meglévő tizenkét cukorgyárunkból végül egyetlen maradt meg. Amit nem tudott tönkretenni két világháború, a nagy gazdasági világválság, és a szocialista tervgazdaság sem, azt elvette a rendszerváltás, az uniós csatlakozás és a cukorkvóta. A magyar cukoripar megszűnésének nagyon prózai oka volt, egyik gyár sem volt magyar kézben. Legyen ez nekünk tanulság, hogy erős, nemzeti ipar nélkül mindig kiszolgáltatottak leszünk – hangsúlyozta Orbán Viktor.
Felidézte, év eleje óta a mostanival együtt huszonkilenc gyárat avattak az országban, ami azt mutatja, hogy kezd talpra állni a magyar gazdaság. Az elmúlt tíz hónapban a megvalósult beruházások összértéke meghaladta a négyszázötvenmilliárd forintot, amihez az állam negyvenmilliárd forint támogatást nyújtott; ebben az időszakban több mint 4600 új munkahely jött létre.
A miniszterelnök szerint Magyarország újraiparosítása a tiszapüspöki üzemmel mérföldkövéhez érkezett, aminek különös jelentőséget ad, hogy ez a beruházás éppen az élelmiszeriparban valósul meg. Magyarországon ma 217 ezren élnek mezőgazdaságból, ami azt mutatja, hogy hat év alatt 25 százalékkal növekedett az ágazatban dolgozók száma. Közülük jelentős számban termelnek kukoricát, és ebben ma Magyarország erős középhatalomnak számít. – A nemzetgazdasági szándék az, hogy az alapanyagexportot magas feldolgozottságú, jelentős hozzáadott értékű termékekkel váltsuk ki. Ez a jövő stratégiája, és ennek a stratégiának avatjuk az első és egyik legfontosabb pillérét – fogalmazott Orbán Viktor az eseményen, amelyen részt vett Varga Mihály nemzetgazdasági és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.
Az üzemet hétfőn a tulajdonosok részéről Kárpáti László és Mészáros Lőrinc indította el.
Hazánk versenyelőnyben
A kukoricaalapú izocukorgyár felépítése szakmai és gazdasági szempontból megalapozott volt: a multikat támogató 2006-os európai uniós cukorkvóta idén októbertől esedékes eltörlése miatt nyíló piaci lehetőségek és hazánk kiemelkedő agrárbázisa inspirálta az ötletgazdákat még 2015-ben. A Magyar Időknek Zahola-Pollák Vanda, a Kall Ingredients Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, teljes egészében hazai tulajdonú és magyar szakértelemmel felépített óriásberuházásról van szó, amely az exportpiacokról is többletbevételt eredményez. Partnereik köre már most nagyon széles skálán mozog – a legnagyobb gyártóktól a hazai kisvállalkozásokig. – Magyarország – az európai cukorreform következtében – az évek során cukorhiányos országgá vált. A kvóta eltörlésével viszont már szabadon lehet termelni, és hazánk köztudottan jelentős gabonafelesleggel rendelkezik, évente több millió tonna kukoricát exportál. Idén arra nyílt lehetőségünk, hogy ez a kiváló alapanyag sokkal nagyobb hozzáadott értékkel, Európa-szerte versenyképes feldolgozott termékként jelenjen meg a külső piacokon – fogalmazott a projektet kezdettől irányító ügyvezető. Zahola-Pollák Vanda vázolta: mivel Szolnok környékén nincsen jelentős gabonafeldolgozó kapacitás, a Kelet-Magyarországon termő kukoricamennyiség megfelelő alapként kínálkozott a helyi gazdáknak biztos felvásárlási piacot jelentő izocukorgyárhoz. A természetes fizikai, kémiai folyamatokat modellező gyártóüzem nemzetközileg elismert minőségi technológiával, hulladékmentesen képes előállítani évi 230 ezer tonna, számos hétköznapi élelmiszer alapanyagát képező, minőségi édesítőszert. – Európában jelenleg nagyjából 750 ezer tonna izocukrot állítanak elő évente, a mi kapacitásunk 250 ezer tonna lesz – vagyis kontinensszinten jelentős magyar vállalkozás vagyunk. Komoly versenyelőnyt jelent a GMO-mentesség, emellett a nálunk lévő know-how, a magas arányban alkalmazott, képzett hazai szaktudás jó alapot ad ahhoz, hogy egy nemzeti cég meg tudja valósítani azt a sikert, ami ezt az iparágat évtizedekig jellemezte – mondta a szakember.