Tavalyi teljesítménye alapján tizenhét szálloda és hat étterem kapott tegnap Magyar Turizmus Minőségi Díjat a 2017. évi pályázaton, velük együtt negyvenhét szálloda és tizennyolc étterem jogosult a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) védjegyének használatára.
A Magyar Turizmus Minőségi Díj az MTÜ 2006-ban meghirdetett, európai minőségirányítási elvek alapján működő programja, amelyet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala is védjegyoltalom alá helyezett. Célja, hogy ösztönözze a Nemzeti turizmusfejlesztési stratégia 2030 törekvéseivel összhangban a szolgáltatások minőségi szintlépését, a szolgáltatói minőségtudatosságot a szállodák és éttermek körében, és egyúttal a garantált minőség iránytűjeként segíti a vendégek választását.
A minőségi szolgáltatásoknak az országimázs szempontjából is fontos szerepük van, ezért a turizmushoz kötődő védjegyek rendbetételére a következő két évben egymilliárd forintot fordítanak. Az MTÜ közlése szerint a magyar turisták évente hatszázmilliárd forintot hagynak külföldön, azonban a belföldi minőség folyamatos fejlesztésével lehetővé válik ezen összeg minél nagyobb arányú, országhatáron belüli elköltése.
A Magyar Turizmus Minőségi Díj tanúsító rendszere tizenhárom éve működik. A kitüntetésre bármely hazai étterem vagy hotel jelentkezhet, a minősítés anonim ellenőrök segítségével zajlik. A díjat elnyert intézmények három évig szerepelnek a Magyar Turisztikai Ügynökség promóciós tevékenységében, amely időtartam meghosszabbítható, de akár vissza is vonható – ez idő alatt a nyertes jogosult a Q logó használatára.
A díj ismertségét és elismertségét jelzi, hogy a programot a Szállodák és Vendéglátóhelyek Európai Szövetsége (Hotrec) is akkreditálta, így a díjazott éttermek és szállodák jogosultak a European Hospitality Quality (EHQ) minősítési rendszer elismerését jelző Q jel használatára is. Jelenleg 65 szolgáltatónak van érvényes Q minősítése, akik közül több szolgáltatót már másodszor vagy harmadszor díjaztak. A turisztikai ügynökség tájékoztatása szerint az idei évet értékelő kiírásra szeptember 30-áig önként pályázhatnak a szállodák és éttermek.