A balalatonfenyvesi Konyhám nevű étteremben készül az Év strandétele. A Balatoni Kör és We Love Balaton által meghirdetett pályázatra benevezett strandételek közül a Konyhám séfje, Szikra Gabi Gofcsi fantázianevű ételkülönlegessége került ki győztesen – közölte a Balatoni Kör.
A várhatóan keresett Gofcsi egy goffrisütőben készült tócsni, amelynek krumplis változata hasonlít a régen Somogyban és Zalában is nagyon kedvelt dödölléhez. Csakhogy a Tócsnit tejfölhabos feltéten kívül szárított paradicsom, ementáli- és ráolvasztott kecskesajt, pirított vörös- és lilahagyma, és ha kérjük, kacsapörc teszi mássá, különleges ízűvé, mint elődjét.
Az Év felfedezett étele a zamárdi Tiki Beach bisztró velős pirítósa lett. Mint korábban megírtuk, 2015-ben a Fövenyesen lévő Kalóz strandbüfében kínált Harcs & Krumpli, 2016-ban boglári Palettában készült Big Mekk, a múlt évben ugyancsak a Palettában felszolgált Pulled Ponty lett az Év legjobb strandétele.
A Balaton ez évi gin, rózsalimonádé, barack, lime levendula- és bodzaszirup összetételű koktélját, a Balaton szívét májusban Gyenesdiáson választották meg, az év fagyija nevet idén a gyenesdiási Bagaméri Fagylaltozó linzeres, sültalma ízesítésű Anna-báli csemege nevű hűsítő édessége viselheti.