Megfelelnek a hazai kereskedelmi forgalomban kapható, legkedveltebb tejtermékek a Magyar élelmiszerkönyvben foglalt előírásoknak, ám a szakemberek szerint a fogyasztóknak a szerteágazó kínálat miatt érdemes tüzetesebben átnézniük az összetevőket.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vizsgálataiból kiderül, hogy bár a gyártók eleget tesznek az alapkövetelményeknek, a laboratóriumi vizsgálatok több esetben mutatnak eltérést a terméken feltüntetett adatokhoz képest. A hatóság szerint a külföldi áruknál több a szabálytalanság.
A tejfölök vizsgálatai során a legtöbb esetben a leírástól eltérő zsírtartalommal találkoztak a szakemberek. A tejföl külső megjelenése akkor megfelelő, ha egyenletesen fehér vagy sárgásfehér színű, legfeljebb kismértékű felfölöződés és kevés savókiválás látható rajta. A Magyar élelmiszerkönyv előírása szerint a tejföl abban az esetben felel meg, ha kellemesen savanykás, tiszta ízzel és megfelelő zamattal rendelkezik.
A hazai üzletekben kapható tejfölök mindegyike eleget tesz annak az alapkövetelménynek, hogy valóban tejszínből és a tejföl gyártásához szükséges élő tejsavbaktériumokból készült. A legtöbb esetben a zsírtartalommal kapcsolatban tártak fel hiányosságot, mivel az alacsonyabb volt, mint a terméken feltüntetett érték. A magyar termékeknél ez az eltérés kismértékű volt, ám a külföldi gyártásúaknál előfordult, hogy a 20 százalékosnak feltüntetett zsírtartalom mindössze tízszázalékos volt.
Nagy eltérések tapasztalhatók a trappista sajtok esetében. A terméktesztek szerint a boltokban kapható sajtoknál a gyártók általában az érlelésre fordítják a legkevesebb figyelmet, elsősorban költséghatékonysági szempontok miatt. A sajt típusát és minőségét főként az alapanyag, a hozzáadott tejsavkultúrák és az érlelés határozza meg. A tejsavkultúráknak nagy szerepük van a sajt karakterének és állományának kialakításában. Az érlelési technológia kiemelten fontos, amiben az idő, a hőmérséklet és a páratartalom is meghatározó.
A szakemberek szerint a szalmasárgás trappista sajtokat érdemes keresni, mivel minél érettebb egy sajt, annál sárgább. A nagyon világos, fehér szín arra enged következtetni, hogy nem érlelték kellő ideig. Amennyiben egy trappista sajtnak kiszáradt, repedezett, esetleg foltos a kérge, már gyanakodhatunk, hogy nem jó minőségű a termék.
Az élelmiszer-biztonsági hivatal szakemberei külön figyelmeztetnek az egyre népszerűbb kézműves tejtermékekre. Ezek egyedi jelleggel bírnak, előállításuk során a különös gondosság, a szaktudás és a kézzel végzett munkafolyamat dominál. A kézművescikkek követelményeit szintén a Magyar élelmiszerkönyv rögzíti.
A fogyasztó elsősorban a gyártótól tájékozódhat a termék készítésének részleteiről, ugyanakkor a kézművesség egyik legfontosabb szabálya, hogy hagyományos technológiával és eszközökkel, döntően kézzel végzett vagy kézi beavatkozással irányított, nem automatizált technikák alkalmazásával állíthatók elő. Az adalékanyag-tartalom csak akkora lehet, amekkorát a gyártás megkíván.
Összességében megfelelnek az élelmiszer-biztonsági szempontoknak a legkeresettebb hazai tejtermékek, de az összetevők aránya nem mindig tükrözi a valódi tartalmat. A tájékozódás mellett a hazai termékek előnyben részesítését javasolják, a kézműves termékeknél pedig a gyártási körülményekről érdemes tájékozódni.
Szándékos szennyezésre gyanakodnak
Vizsgálatot indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szennyezett tejtermékek miatt, mert egyes üzletláncok UHT-termékeit szándékosan szennyezhették. A hivatal arra kéri a fogyasztókat, hogy vásárláskor minden esetben ellenőrizzék a termékek csomagolásának sértetlenségét – olvasható a hivatal tegnapi közleményében. Az ügyben a nyomozóhatósági vizsgálat folyamatban van, amíg a szándékosság nem zárható ki, a problémát súlyosnak tekintik a hatóság szakemberei. A Nébih arra figyelmezteti a vásárlókat, hogy a tejtermékeknél fokozottan figyeljenek a csomagolás sértetlenségére, ezt követően vásárolják meg, fogyasszák el az adott élelmiszert.