A meleg időjárás miatt a szokásosnál öt-hat nappal korábban kezdték meg a villányi borvidék sajátosságaként ismert portugieser vörösborfajtáját adó kékoportó szüretelését – közölte a 2500 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára. Nagy Gergely a távirati irodának elmondta, hogy a borászok egy része már a napokban elkezdte szedni a kékoportót, a hétvégétől, hétfőtől kezdődik a borvidék egészén a fajta betakarítása.
A Villányban 377 hektáron termesztett kékszőlőfajta minősége kiválónak ígérkezik, a szőlősgazdák bizakodók a szezont illetően. A szakember hektáronként mintegy 70-80 mázsára becsülte a betakarítandó mennyiséget. A kékoportó villányi termésátlaga évek óta hektáronként 60-92 mázsa között változik.
Nagy Gergely szerint a továbbiakban száraz, enyhén meleg idő kedvezne leginkább a villányi gazdáknak. Az elmúlt időszakban hullott csapadék ellenére a korábbiakon túl nem kellett további növényvédelmet alkalmazniuk a gazdáknak, a későbbi érésű fajtákat azonban még elképzelhető, hogy kezelniük kell a szüretig.
Villány kedvelt testes, karakteres vörösborait adó bordeaux-i fajták közül általában szeptember közepén kezdik szüretelni a 293 hektáron termesztett merlot-t, 330 hektárról a cabernet franc-t. Szeptember végén, október elején szedik a sauvignont, amelyet 437 hektáron termelnek. Ugyanakkor ha marad a meleg időjárás, akkor a bordeaux-i fajták szüretének időpontja is előrébb jöhet.