Több mint 12,5 ezer terméket neveztek be idén az 1994-ben alapított Great Taste Awards (Kiváló Íz díj) versenyre a világ minden tájáról, de az elismerésre csak mintegy 4600-at tartott érdemesnek az ételkritikusokból, szakácsokból, újságírókból, termelőkből álló nemzetközi zsűri. A termékek közül mindössze 192 nyerte el a háromcsillagos minősítést, két csillagra 1207-et érdemesítettek, míg egy csillagot 3254 élelmiszer kapott. A magyar díjazottak közül kettő érdemelt ki a zsűritől három csillagot, 14 két csillagot és 25 egy csillagot.
Magyarországról közvetlenül főleg méz- és csokoládémanufaktúrák neveznek az évenként megrendezett versenyre, ám idén először egy walesi székhelyű magyar importőr, a Best of Hungary speciális termékeket – például pirított-tökmag-olajat és kézműves eceteket – is indított, mégpedig nagy sikerrel.
Kopácsi Zoltán, a cég társtulajdonosa és ügyvezetője lapunk kérdésére elmondta, hogy a 2016 novemberében alapított családi vállalkozásuk döntően kis manufaktúrákból származó termékeket forgalmaz. Olyanokat, amelyek nem tartalmaznak adalékanyagot, színezéket és tartósítószert, tehát kizárólag természetes összetevőkből állnak, és ha lehet, biogazdálkodásból származnak. Az elvárás fő oka, hogy amíg az élelmiszer-eladás értékben általában stagnál a szigetországban, addig az egészséges élelmiszerek forgalma minden évben megduplázódik.

Simon Péter, a levendulamézet szállító Bakonynektár vezetője
Fotó: BofH
Kopácsi Zoltán hozzátette, az olyan híres séfeknek köszönhetően, mint amilyen Jamie Oliver, a britek nyitottabbá váltak korábban nem próbált konyhák ízei iránt is, de Nagy-Britanniában mindeddig nem igazán lehetett hozzájutni minőségi magyar kézműves élelmiszerekhez. A cég jelenleg tizenhét termelő több tucat termékét kínálja a brit vásárlóknak, és bár a legkeresettebb termékfajta természetesen továbbra is a méz és a fűszerpaprika, egyre többen fedezik fel az olyan különlegességeket, mint amilyen a tokaji borból készült ecet.
A Great Taste Awardson az indulásnak mindazonáltal nem feltétele, hogy az adott termék forgalomban legyen Nagy-Britanniában. Az viszont igen, hogy kézműves ételről vagy italról legyen szó, mert a díj éppen ezek számára jelent magas szintű független akkreditációt és elismerést, lehetővé téve a manufaktúrák számára a versenyt a szupermarket-prémium márkanevekkel. A díjazott termékek jogosultak a Great Taste Awards fekete-arany címkéjének használatára, ami a vásárlók számára egyet jelent a magas minőséggel.
Mint korábban megírtuk, a hazai csokoládémanufaktúrák rendszeresen sikerrel szerepeltek a nemzetközi mezőnyben. A Bonbonier Csokoládé Manufaktúra sós karamellás-mogyorós trüffellel nyert a Great Taste Awardson, így az utóbbi három évben immár tizenöt nemzetközi díjjal gazdagodtak bonbonjaikkal és csokoládéikkal. Hasonlóképpen, immár második nemzetközi díjgyűjteményét hozta haza a közelmúltban egy angyalföldi manufaktúra. A chocoMe az Academy of Chocolate Awards után a Great Taste Awardson nyert öt bronzérmet.
A Harrer soproni cukrászata az International Chocolate Awardson a kelet-európai döntőben a táblás csokoládék mezőnyét szinte letarolta. Szép sikert ért el a csipkemintás költeményeket készítő Fabric Csokoládé, valamint a Sweetic is.