Óriási kihívást jelentenek a szabadkereskedelemi megállapodások az európai és a magyar baromfiágazat számára – jelentette ki tegnap Endrődi György, a Baromfi Terméktanács brüsszeli képviselője. A szakember szerint bár az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió között formálódó kereskedelmi egyezményről szóló tárgyalások (TTIP) egyelőre nyugvópontra kerültek, nem lehetünk biztosak abban, hogy végül nem születik meg az egyezség. Ráadásul a dél-amerikai államokkal is folyamatban van az egyeztetés egy hasonló megállapodásról (Mercosur).
A tengerentúli termelők jelentős versenyelőnyben vannak a szigorú szabályok közé terelt európai baromfitermelőkkel szemben. Egyrészt az állatjóléti és állategészségügyi rendszerük jóval megengedőbb, másrészt a gazdálkodás számos területén lényegesen kisebb korlátozás mellett dolgozhatnak. Így például zavartalanul használhatják a húslisztet a takarmányozásban, ami több mint húsz éve tiltott az Európai Unióban, nincs korlátokhoz kötve az ammóniakibocsátásuk, és a trágyaelhelyezésre vonatkozó szabályok is sokkal rugalmasabbak. A szakember szerint ha megszületik a megállapodás, a baromfiágazat szempontjából két forgatókönyv rajzolódhat ki: a döntéshozók az unióshoz hasonló, szigorú követelményrendszert dolgoznak ki az Amerikából érkező importra, vagy az itteni élelmiszer-biztonsági követelményekből engednek, és a gyengébb tengeren túli minőségi követelményekhez igazítják azokat.
Ez utóbbi az ágazati szereplők szerint megengedhetetlen, az elmúlt években ugyanis – épp az egyre szigorodó európai uniós szabályok miatt – jelentős beruházásokat valósítottak meg. Endrődi György szerint az uniós döntéshozóknak a tárgyalások során törekedniük kell arra, hogy a baromfiágazat – más agráriparágakkal együtt – az úgynevezett érzékeny kategóriába kerüljön, a behozott áru mennyiségére pedig minél alacsonyabb kvótát határozzanak meg.
Csorbai Attila, a terméktanács elnöke, a Magyar Pulykaszövetség titkára a tegnapi rendezvényen felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország a hetedik legnagyobb pulykatermelő ország az Európai Unióban, a teljes mennyiség az idén meghaladhatja a 102 ezer tonnát. A fogyasztás is jelentős, évente közel hatkilónyi pulykahúst és különböző, pulykahúsból készült terméket fogyasztanak a magyarok.
A madárinfluenza-járvánnyal kapcsolatban elmondta: még nem tudható, milyen mértékben lesz hatással a hazai termelésre, az azonban biztos, hogy az ágazat szereplői mindent megtesznek annak érdekében, hogy minimalizálják a továbbfertőzés lehetőségét. Hozzátette: bár a betegség felbukkanásának esélyét teljes egészében nem lehet elkerülni, a fogyasztók így is biztosak lehetnek abban, hogy a boltokba kerülő friss hús és húskészítmények biztonságosak.