Jó kondíciót teremthet a tej, a tojás és a baromfi áfájának csökkenése a kiskereskedelmi és a vendéglátóegységeknek, akkor is, ha ez nem nagyon fog megmutatkozni az éttermi árakban. A hazai nyaralók és a turisták sem veszik majd észre, hogy egy-egy ételféleség ára csökken, a vendéglősök viszont érzékelni fogják – állítja a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Kisosz) somogyi társelnöke. Kertész Rezső ugyanakkor fontosnak tartaná, hogy az élelmiszerek áfájának csökkentése folyamatos legyen, és további alapanyagok közterhe is csökkenjen. Hozzátette: jobb, ha ezek a lépések nem egyik napról a másikra történnek, és a kiskereskedelem, a vendéglátás elég időt kap az átállásra.
A somogyi Kisosz-elnök szerint a közterhek és a járulékok csökkenése érzékelhető lesz az ágazatban, ám hasznos lenne, ha a törvényhozás differenciálná a mikro- és családi vállalkozások élőmunkát érintő járulékainak csökkentését. Kérdésünkre, hogy várhatók-e 2017-ben változások a balatoni bolt- és vendéglőhálózatban, Kertész Rezső azt válaszolta: biztosra vehető, hogy idén is jócskán kínálnak majd eladásra vagy bérbeadásra tóparti üzleteket. Úgy látja ugyanis, hogy a kicsik körében némileg lankadt a vállalkozási kedv.
– Ha a költségek a jelenlegi szinten maradnak, több marad a vásárló pénztárcájában. A múlt év végén hozott kormányzati döntéseket tapssal fogadta a szakma. Akkor is, ha egyelőre ez még számtalan nehézséggel jár a vendéglátósoknak, és több kérdést vet fel a gyakorlatban – állítja az érdekképviseleti vezető.
– Persze szebb lett volna az ünnep, ha minden vendéglátósra egységesen vonatkoznának a kedvező változások, és az áfacsökkentésről hozott egymondatos rendelethez nem kellene négyoldalas NAV-állásfoglalást átbogarászni – jegyezte meg Vágó Péter. A Kisosz Veszprém megyei vezetője ezzel együtt kiemelte: idén sem lesz zárva feliratú üzlet a Balatonnál.
– Abban viszont nem vagyok biztos, hogy a vendéglátásban lesz elegendő olyan minimálbéres szakember, aki a múlt évinél több pénzt visz majd haza, és ezért itt marad a Balatonnál. Mostanra elfogyott a hadra fogható munkaerő – szögezte le a veszprémi szakember. Mint mondta, az állam érzékeli a bajt, indít is különböző programokat, sorra szervez foglalkoztatási paktumokat, de az érdekképviseletnél úgy látják, egyre kevesebben jelentkeznek ezekre.
A fonyódi Makkos vendéglő tulajdonosa szerint a tej, a tojás és a baromfihús ötszázalékosra mérsékelt áfája kedvező tendenciát indíthat el, növeli a fogyasztást, erősíti a versenyképességet, és a turizmusra is kedvezően hat. Ugyanakkor az Erzsébet-utalvány és a Szép-kártya bizonytalan jövője nyugtalanítja a vendéglősöket. – Félő, hogy a készpénzes üdülési támogatást sokan nem arra költik majd, amire a munkáltató adja – mondta Makkos Péter.
– Addig kell cselekedni, amíg a Balaton térségében rendelkezésre áll a képezhető munkaerő. Az állam részéről komoly gesztus volt a második szakma megszerzésének ingyenessé tétele vagy az étel áfájának csökkentése. Azt sem árt tudni, hogy ma egy szakács kitaníttatása évi 450 ezer forintba kerül. Ezt is magára vállalja az állam, ha a felnőttoktatásról van szó. És bár a vállalkozói terhek csökkentése tekintetében vannak még várakozások, a munkáltatók részéről már nem csak gesztusokra volna szükség. Eljött az idő a paradigmaváltásra – jelentette ki lapunknak a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója. Szamosi Lóránd emlékeztetett: intézményük 160 diákja a többhetes nyári gyakorlatát a balatoni éttermekben, szállodákban teljesíti, felnőttoktatási keretben pedig 120-an vesznek részt gyakorlatorientált kereskedelmi, vendéglátóipari, idegenforgalmi képzésben.
Siófok önkormányzata havi 6-15 ezer forint közötti összeggel támogatja a hiányszakmát tanulókat, a helyi vállalkozók részéről viszont még nem tapasztalható ösztöndíjfizetési szándék. – Jellemző, hogy a Siófoki Járási Kormányhivatal által szervezett, az üdülési szezont értékelő konferencián a meghívott nyolcvan helyi vállalkozó fele sem vett részt – jegyezte meg az oktatási szakember.
– A magyar kormány nem tud minden piaci folyamatot befolyásolni, az igazi változáshoz a gazdálkodó szféra szemléletváltozása, tenni akarása is szükséges. Ez különösen igaz a Balatonra, hiszen itt sűrűsödnek azok a problémák, amelyek leginkább terhelik az ágazatot – mondta a Magyar Időknek a szakképzési központ vezetője.