Együttműködési megállapodást kötött tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Ma-Hal). A megállapodásban rögzített közös cél a haltermékek népszerűsítése, illetve a halgazdálkodás és -feldolgozás fejlesztése.
Győrffy Balázs, a NAK elnöke elmondta: fontos, hogy a gazdálkodók, feldolgozók számára rendelkezésre álljanak a szükséges támogatások, illetve az azok igénybevételét segítő kamarai szolgáltatások, a megfelelő szaktanácsadás.
– A Magyar Halgazdálkodási Operatív Program pályázati révén jelentős beruházásokra nyílik lehetőség, amelyek szükségesek is ahhoz, hogy a magyar hal versenyképes legyen a külföldi termékekkel. Valamint a feldolgozóipar fejlesztésével az egész ágazat erősödhet – emelte ki az elnök.
Németh István, a Ma-Hal elnöke nagy előrelépésnek nevezte, hogy az idén öt százalékra csökkent az élő hal és a halhús forgalmi adója, a lépés a keresletet is növelte.
A várakozások szerint az idén 10 százalékkal több halat vásárolnak a magyarok, mint korábban. Ugyanakkor van még tere a további fogyasztásbővítésnek. A hazai tógazdaságok és az intenzív üzemek termelése évente közel 25 ezer tonna hal, amelyből mintegy 17 ezer tonna az étkezési célú. Ez utóbbi azonban zömmel a külpiacokra kerül.