A kereskedelemben ugyanis mindeddig nem volt világos például, hogy a húspultban árult lapockát csak egészben vagy darálva is olcsóbban adhatja-e a hentes, vagy hogy a diszkontáruház-láncokban sok helyen kapható kockázott sertéshús is 5 százalékkal adózik-e.
A hatóság honlapján megjelent tájékoztatóból kiderült, hogy az eddigi 27 százalék helyett 5 százalékos áfa vonatkozik a frissen, hűtve vagy fagyasztva kínált házisertés-húsra, a légmentesen lezárt csomagolású hústermékekre és a darált húsra is. Idetartoznak azok az előre csomagolt darált húsok is, amelyeket marhával kevertek, de a sertés aránya a meghatározó a termékben.
A különböző húsrészek közül a kedvezményes kategóriába sorolható például a comb, lapocka és ezek részei, a tarja, karaj, az oldalas, a csülök és a dagadó – függetlenül attól, hogy csonttal vagy csont nélkül kínálják a hentesek.
A szalonna ugyanakkor speciális helyzetben van: a húsréteget is tartalmazó szalonna frissen, hűtve vagy fagyasztva is kedvezményes kulccsal adózik, főve, füstölve, illetve sós lében tartósítva azonban már a 27 százalékos áfakategóriába tartozik. A zsírszalonna után pedig minden formában a magasabb kulcsú áfát kell fizetni. Hasonló a fejhúsra vonatkozó szabályozás is. Bár a fej tipikusan vágási mellékterméknek számít – s így nem tartozik a kedvezményes körbe –, ugyanakkor az elülső részének kicsontozott húsa a tokával együtt olcsóbban adható a NAV tájékoztatása szerint. Kolbászt, hurkát és különböző fűszerezéssel, főzéssel, füstöléssel és egyéb eljárással készült terméket továbbra is 27 százalékos áfa megfizetése mellett vásárolhatunk.
A január elsején bevezetett intézkedésnek köszönhetően jelentősen csökkentek az árak a boltokban, ezzel együtt pedig a kereslet is megnőtt a sertéshúsok iránt. A földművelésügyi miniszter korábbi nyilatkozata szerint az áfacsökkentés huszonötmilliárd forintos megtakarítást jelent a családoknak.