Európa gasztronómiai fővárosává változott Budapest azzal, hogy a Michelin és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) együttműködése nyomán nálunk rendezik meg ma az európai gasztronómia egyik legrangosabb eseményét, az európai Michelin Guide díjátadó ünnepségét, ahol a részt vevő országok éttermeit díjazzák a rangos Michelin-csillaggal – közölte a távirati irodával a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. Guller Zoltán felidézte: a gasztronómiai turizmus egyre inkább felértékelődik a világ turizmusában, mivel egy térség gasztronómiai kínálata meghatározó lehet az utazási cél kiválasztásánál.
Az eseményre a magyar gasztronómiai szervezeteket és a legelismertebb séfeket hívták meg, de a legfontosabb vendégek a fiatal tehetségek. Az európai Michelin Guide kiadvány budapesti bejelentése azért is különleges, mert eddig csak egyszer, tavaly Brüsszelben tartottak hasonló eseményt – tette hozzá a vezérigazgató. A gálavacsorára Európa legjobb séfjei közül több mint száz érkezett a magyar fővárosba.
A gasztronómiai programsorozat már szombaton elkezdődött: négy Michelin-csillagos európai étterem séfje magyar sztárséfekkel közösen tartott mesterkurzust több mint száz fiatal szakács és a közönség számára. A Magyar Turisztikai Ügynökség a gasztronómiai szervezetek mellett több mint száz, karrierje elején járó vagy még tanulmányait folytató ifjú séfet hívott meg a vasárnapi programra.