Nincs megelégedve a hazai vajak minőségével, ezért technológiai fejlesztést sürget a feldolgozóiparban a Tej Terméktanács. Mélykuti Tibor, a szakmai szervezet elnöke lapunknak elmondta: egész Európában intenzíven nő a vajfogyasztás, az elmúlt néhány évben ugyanis sokan rájöttek arra, hogy az ételek sokkal ízletesebbek lesznek, ha növényi olajok, illetve margarin helyett vaj felhasználásával készülnek. A vendéglátóipar mellett az élelmiszergyártásban is érezhetően nő a kereslet, ahogyan a háztartásokban is egyre több vaj fogy.
A folyamat hazánkban is érezhető, bár a magyarok ma még csak az európai uniós átlag egyötödét fogyasztják el. Ezen a téren a magyar tejiparnak is van lehetősége a fejlődésre, éppen ezért fontos, hogy gyártók a minőséget is javítsák.

Technológiai fejlesztésekre van szükség a feldolgozóiparban
A tejtermékek közül tejfölből fogy el a legtöbb a hazai boltokban, a magyar vásárlói szokásokhoz pedig a gyártók is alkalmazkodtak. Mivel a tejföl és a vaj készítéséhez is tejszínt használnak, ezért az értékes alapanyagból a nagy kereslet miatt főként tejföl készül hazánkban. Ha esetleg marad némi tejszín az üzemben, akkor abból gyártanak vajat a feldolgozók, a hiányos felszereltség miatt azonban a minőségre nem tudnak túl nagy figyelmet fordítani. Ennek legszembetűnőbb jele, hogy ha betesszük a vajat hűtőbe, nem kenhető állagú terméket kapunk. Ezt a problémát az új technológiákkal könnyedén ki lehet küszöbölni. Mélykuti Tibor szerint elsősorban technológiai fejlesztésekkel kellene felkészíteni a hazai tejipart a vajkészítésre.
Nemrég Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter nyilatkozott arról a lapunknak adott interjújában, hogy újabb termékkörökben szigorodhatnak a jövőben a minőségi elvárások. Példaként a tejtermékeket és a húsárukat említette. Mélykuti Tibor most elmondta: a tejtermékek minőségi feltételeinek módosításán már dolgoznak a szakemberek.
A Földművelésügyi Minisztériummal csaknem egy éve tárgyalnak a szigorítások irányairól. Ezek egyike a tejtermékek cukortartalmára vonatkozik. Egy európai uniós irányelv kötelezi a tagállamokat arra, hogy csökkentsék a tejipari készítmények cukortartalmát, így hamarosan már csak kevesebb cukorral készült joghurtok kerülhetnek a polcokra.
Szintén fontos törekvés a génmódosítás nélküli termékek piacra juttatása. Mélykuti Tibor szerint a tejiparban lehet a leggyorsabban átállni a magasabb minőségi kategóriát jelentő GMO-mentes élelmiszerek gyártására. Ennek ma csupán egyetlen gátja van: a takarmányozás. A dél-amerikai importszójánál ugyanis jóval drágább az itthon, illetve a Duna Szója Szövetséghez csatlakozott országokban megtermelt fehérjenövény.
A terméktanács elnöke szerint minden liter tej után plusz három forinttal kell számolniuk a gazdáknak, ha ezt a takarmányozási formát választják. A GMO-mentes termékekre ugyanakkor nagy a kereslet, ráadásul a belső piacvédelemben is segíthetik az ágazatot.
Éppen ezért a terméktanács nemrég levélben fordult a szaktárca vezetőjéhez, kiegészítő támogatást kérve a tejtermelőknek. Ha a gazdák megkapják a pluszjuttatást, hamarosan garantáltan GMO-mentes magyar tej és tejtermékek közül válogathatnak a vásárlók.
Jelölhetik a silányabb árukat
Augusztus végén zárulhat le az eltérő minőségű élelmiszerek jelölését előíró jogszabálytervezet európai uniós notifikációs eljárása – jelentette be tegnap Zsigó Róbert. A Földművelésügyi Minisztérium államtitkára az M1-en elmondta: a javaslat a magyar fogyasztók érdekeit védi a multinacionális élelmiszergyártók tisztességtelen gyakorlatával szemben. Ezt célozza az a 20 pontos akcióterv is, amellyel megerősítik a hatósági ellenőrzéseket.