A téli és tavaszi fagyok az idén nem okoztak érdemi kárt a magyar szamóca, ismertebb nevén a földieper-ültetvényekben, ezért a termelők a kedvező hozamú évekhez hasonlóan 700-800 hektárról mintegy 15 ezer tonna szamócát takaríthatnak be – közölte a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács gyümölcsfőbizottságának elnöke az MTI-vel.
Apáti Ferenc ismertette, hogy a magyarországi szamócatermő terület mintegy felét teszi ki a szabadföldi termesztés, amelynek hektáronkénti termelési költsége évente 4-8 millió forint, míg a hajtatott termesztés ennél többe kerül. A magyar szamóca szüretelése a viszonylag kis területű fűtött fóliákban vagy üvegházakban április 10. és 20. között, a fűtetlen helyeken április 20. és 30. között kezdődik, ugyanakkor nagyobb mennyiségben csak május első felében, a szabadföldi kultúrák betakarításával jelenik meg a piacon.
A magyar szamóca fogyasztói ára áprilisban kilogrammonként 2000–3500 forint körül mozgott, míg az importgyümölcs ennél jóval, csaknem ötven százalékkal olcsóbban volt kapható. A vásárlók a magyar szamóca árának jelentős csökkenésére májusban, az alacsonyabb termelési költségű, szabadföldi szamóca megérkezésével számíthatnak a szakértő szerint.
Az elnök elmondta azt is, hogy magas a gyümölcs termelési kockázata, mivel termesztése sok munkát és jelentős tőkebefektetést igényel. Emellett jövedelmezősége is alapvetően az elért hozamoktól függ, mivel az értékesítési ár érdemben nem befolyásolható. A jövedelmezőség eléréséhez hektáronként 20-30 tonna hozam szükséges, amely magas fokú technológiai precizitást és szaktudást igényel. Szaktudással azonban egyre kevesebben rendelkeznek, és a munkaerőhiány is jellemző a szektorra.
Magyarországon a termelés jelentős része a Szentendrei-szigeten, Nagykőrös, Lajosmizse, Nyársapát, valamint Szatymaz–Zsombó térségében folyik. Az országban megtermelt szamóca 90 százalékát belföldön fogyasztják el, 10 százalékot pedig az osztrák, a lengyel és a szlovák piac vesz fel. Ezzel szemben jelentős az import, a magyar kínálat körülbelül felét teszi ki a kereskedelemben nagy mennyiségben jelen lévő spanyol, olasz és görög szamóca.