Olcsóbban juthatunk hozzá januártól a baromfihúshoz, valamint a tojáshoz, mivel mind a kereskedők, mind a szakmai szervezetek szerint a fogyasztók nyernek azzal, hogy 27-ről 5 százalékra csökken az áfa – mondta a Magyar Idők kérdésére Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács (BTT) igazgatója. Az alacsonyabb adókulcs alá kerül a friss és fagyasztott baromfihús, valamint a belsőségek, többek közt a máj és a vese is. Ez alól kivételt jelenthet a hízottliba-máj. Az intézkedés amellett, hogy kedvez a fogyasztóknak, növeli a keresletet, és várhatóan tovább csökkenti az áfacsalásokat is. Csorbai Attila emlékeztetett: a korábbi kormányzati intézkedéseknek, azaz az elektronikus áruforgalom-ellenőrző rendszernek (ekáer) köszönhetően már 10-20 százalék körüli szintre esett a korábbi 30 százalékról a szürke- és feketekereskedelem. A tojáságazatban azonban továbbra is 25-30 százalékra becsülhető az illegalitás aránya, ám az 5 százalékos áfakulcs bevezetésével jelentős tisztulást várnak az ágazati szereplők. Kérdésünkre a BTT vezetője kifejtette, a legkisebb, sokszor áfacsalás útján hazánkba érkező S méretű tojás várhatóan nem tűnik el az üzletek polcairól, ezen elsősorban a fogyasztói tudatosság erősítése segíthetne. A feldolgozott termékek, tehát a felvágottak, egyéb készítmények ára nem változik, ugyanis ezeken a termékpályákon továbbra is a 27 százalékos áfakulcsot kell alkalmazni. A további árváltozás pedig az alapanyagáraktól függ.

Jól járnak a vásárlók, mert a kereskedők átadják az adómérséklésből származó megtakarítást
Csorbai Attila a magyarországi baromfiágazattal kapcsolatban arról beszélt, hogy jelenleg 140 százalékos az önellátottságunk, tehát exportra is bőven jut a hazai termékekből. A szektor jelenleg Európa élvonalába tartozik, a negyedik legnagyobb baromfitermelők vagyunk az unióban. Az ágazatban minden termékpályán növekedést értünk el a múlt évhez képest, az év első 8 hónapjában 9 százalékkal emelkedtek a felvásárlási árak. Az áfacsökkentésből adódó fogyasztásélénkülés pedig további kedvező piaci hatásokat generál.
Várhatóan 17-18 százalékkal csökken a baromfitermékek ára az áfacsökkentést követően, a kereskedelem nem nyeli le a könnyítésből adódó különbözetet – közölte lapunkkal az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ). Elképzelhető, hogy már decemberben akciókkal készülnek az üzletláncok, jövőre pedig – a sertéshúshoz hasonlóan – a baromfihús ára is érezhetően esik. Így a most akciósan 1200 forintért kínált csirkemellfilé ára januárban akár 1000 forint alá süllyedhet. A tojás is várhatóan 17 százalékkal lesz olcsóbb. Az OKSZ ugyanakkor arra figyelmeztet, a darabár helyett a kilogrammonkénti árat érdemes figyelni a terméknél, ugyanis a kisebb méretű tojások sokszor nem olcsóbbak. Kérdésünkre emlékeztettek: mára már nem érezhető a januárban tapasztalt sertéshúsár-csökkenés, de ennek nem az az oka, hogy a kereskedelem végül eltette az áfakülönbözetet. A sertéspiacon jelentős felvásárlásiár-emelkedés ment végbe az idén, ezért ha nem csökkent volna 2016-tól 5 százalékra az áfakulcs, akkor ma jelentősen magasabb lenne a húsfélék ára.
Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) legfrissebb adatai alapján a csirkemellfilé jelenleg átlagosan 1240 forintba kerül, a csirkecomb pedig 519 forintba. Amennyiben a felvásárlási árak nem változnak jelentősen, az előbbi termék ára januártól átlagosan 1020 forintra, utóbbié pedig 430 forint alá csökkenhet. Az AKI előrejelzése szerint a következő években az Európai Unióban, valamint globálisan is növekszik a baromfitermékek iránti kereslet, így a termelők piaci pozíciói is javulnak. Korábban írtuk: attól sem tartanak a termelők, hogy az árverseny a termelői árak mérséklésével járna. Ennek oka, hogy a növekvő fogyasztásnak köszönhetően egy-két hónapig keresleti piac alakul ki Magyarországon.