Míg a hónap első napjaiban még csak 720 forintot fizettek a felvásárlók a vágóbárány kilójáért, a hónap végére az ár megközelítette a 840 forintot. A kisebb súlyú bárányok esetében még ennél is magasabb összeggel, közel 900 forinttal számolhatnak az állattartók. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet szerint a drágulás üteme az ünnepek közeledtével felgyorsulhat, így az átvételi árak ismét elérhetik a tavalyi, ezer forint körüli szintet.
A karácsonyi időszak egyébként is kedvez a hazai eladásoknak, ugyanis ilyenkor van a legkevesebb bárány az uniós piacon. Nagy előnyünk, hogy az anyajuhok Magyarországon ősszel is ellenek, így a fiatal állatokat már decemberben elszállíthatják az exportpiacokra a tenyésztők. Jellemzően az év egészében 600-650 ezer bárány hagyja el az országot, a karácsonyi időszakban ebből 100-150 ezret adnak el a tenyésztők.
Az export szerkezete ugyanakkor átalakulóban van. Bár még mindig Olaszországba kerül a legtöbb magyar bárány, a kivitel mennyisége az idén nyolc százalékkal csökkent. Ezzel szemben Horvátországba 60 százalékkal több bárányt szállítottunk. A harmadik legnagyobb külpiaci partnerünk Ausztria, ahová több mint a harmincszorosára emelkedett a kivitel az év első kilenc hónapjában. Korábbi nagy célpiacunkra, Romániába ugyanakkor 65 százalékkal csökkent a kiszállítás. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az idei első nyolc hónapban Magyarország összességében 9 százalékkal kevesebb élő bárányt értékesített a külpiacokon.
Bárányhúsból viszont gyakorlatilag megkétszerezték a kivitelt a hazai feldolgozók. A magyar exportőrök legnagyobb mennyiségben Romániába és Ausztriába értékesítettek juh- és bárányhúst. A Romániába szállított mennyiség a tizenötszörösére nőtt, és Ausztriába is csaknem a háromszorosára emelkedett a kivitel. Bár az utóbbi években érezhető némi keresletélénkülés a belső piacon is, a magyar lakosság még mindig nagyon kevés bárányhúst fogyaszt, holott a húsféle az összes nagyobb áruházláncban megtalálható.
Ambiciózus tervek a Pápai Húsnál
Hosszú távú fejlesztési programot jelentett be szerdán a Pápai Hús új befektetője. Frank Liu, a hongkongi bejegyzésű Famous Yield Enterprises társtulajdonosa közölte: a vállalat a jövő évre a jelenlegi duplájával, közel 16,5 milliárd forintos árbevétellel számol, amelynek negyede a külföldi exportmegrendelések teljesítéséből származik majd. A fejlesztéseket pedig több milliárd forintnyi friss tőke biztosítja. A nagy múltú vállalat irányítását és növekedési pályára állítását ügyvezető igazgatóként a hazai húsiparban elismert Kovács László irányítja majd.