Mintegy 42 millió forint bírság és 14 tonna forgalomból kivont termék – ez a mérlege az idei szezonális nyári ellenőrzésnek. A július elseje és augusztus 31-e között zajlott kiemelt vizsgálat során csaknem 7150 létesítmény működése került górcső alá. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a járási hivatalok szakemberei 226 alkalommal figyelmeztették a vállalkozásokat, 417 alkalommal szabtak ki bírságot. A feltárt hiányosságok miatt a hatóság embereinek 44 esetben a létesítmény működését is fel kellett függeszteni – ismertette a fő adatokat lapunkkal Pleva György, a Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója.
A Nébih idén is a szezonálisan üzemelő, illetve az idegenforgalmi szempontból frekventált helyeken, strandokon működő kereskedelmi és vendéglátó létesítményeket ellenőrizte kiemelten. A fagylaltozók, fesztiválbüfék mellett tábori konyhák és a fővárosi bulinegyed létesítményei is sorra kerültek.
Mivel a nyári melegben könnyebben romlanak az ételek, ezért a hűtési lánc fenntartása is az ellenőrzés középpontjába került. Ebből a szempontból megnyugtató eredménnyel zárult a vizsgálódás, a tapasztalatok szerint az előző évekhez képest a vállalkozások sokkal nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy a megfelelő hűtés folyamatosan biztosított legyen.
Ugyanígy javulás látható az élelmiszerek eredetére vonatkozó követelményeknél is, idén jóval kevesebb árut kellett a hatóságnak lefoglalnia a nyomon követhetőségi hibák miatt. A két hónapig tartó akció ideje alatt összesen 1186 hazai és 115 külföldi terméktételt vontak ki a forgalomból. Arányuk ugyan magasabb a tavalyinál, az áruk mennyisége azonban csökkent. Míg tavaly meghaladta a 102 tonnát a lefoglalt termékek mennyisége, idén csupán 14 tonnányit kellett kivonni a forgalomból.

A hazai fesztiválokra kitelepülő vendéglősök nagy része biztonságosan üzemelt, csak néhány esetben volt szükség hatósági beavatkozásra
Az előző évinél ugyanakkor gyakrabban futottak bele higiéniai problémákba az ellenőrök. A lapunknak nyilatkozó szakember szerint idén szinte minden kategóriában gondot okozott a higiéniai követelményekkel kapcsolatos hiányosság. Igaz ez a gyártókra, a kereskedőkre, a vendéglátóhelyekre, a fesztiválok árusaira és a tábori konyhákra egyaránt.
A szakemberek nem csak a helyszínen vizsgálódtak. A laboratóriumokba érkezett 166 minta közül kilenc előre csomagolt, pácolt húsban szalmonellát találtak az ellenőrök. Kilenc fagylaltban enterobaktériumok jelenlétét mutatták ki, amelynek hátterében a szakember szerint a rossz higiénia, a kézmosás hiánya és a nem megfelelő mosogatás, takarítás áll.
Bár az ellenőrzött éttermek zöme idén is megfelelően működött, a legtöbb hibát itt is a nem megfelelő higiéniai feltételek okozták. A szakemberek hiányosságokat tapasztaltak a dolgozók egészségügyi alkalmassága, képzettsége terén is, emellett jellemző volt a takarítás hiánya, és a műszaki-technikai feltételek is hagytak kívánni valót maguk után.
A nagy hazai fesztiválokra kitelepült vendéglátósok 70 százaléka biztonságosan, 26,5 százaléka pedig kisebb hibákkal, de biztonságosan üzemelt, hatósági beavatkozásra az egységek 3,2 százalékánál volt szükség. Ez az arány egyébként magasabb, mint tavaly volt. Az úgynevezett bulinegyedben jellemző probléma volt, hogy az ételek szűk helyen, zsúfolt körülmények között készültek, ezért hat egységben az ételkészítést is fel kellett függesztenie a hatóságnak.
A Balaton-környéki halsütödéket sem kerülték el az ellenőrök, négy helyen csak kisebb hiányosságokat tapasztaltak, 5 üzletben azonban mintegy 1,2 millió forint értékű bírságot szabtak ki. Míg az élelmiszerek minőségével és az összetételükkel nem volt nagyobb probléma, a felülettisztasági minták mikrobiológiai eredménye csupán két helyen volt megfelelő. A tábori étkeztetésnél sokszor képzetlen dolgozókkal találkoztak az ellenőrök. A helyzetet súlyosbította, hogy sok helyen elhasználódott eszközökkel, korszerűtlen konyhákban folyt a munka.
A zöldség-gyümölcs forgalmazás területén több esetben, kisebb jelölési hibáknál csak figyelmeztetéssel éltek az ellenőrök.