Több termékkategória esetében változhatnak az idén az élelmiszerkönyvi előírások. A Földművelésügyi Minisztérium a Magyar Idők érdeklődésére közölte, a tervezetben szerepel a ciderre vonatkozó új előírás, a gyümölcsboralapú italok irányelve, a megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott húskészítményekre, valamint a füstölt fűszerpaprika-őrleményre vonatkozó irányelv megalkotása, valamint az egyes gyorsfagyasztott élelmiszerek újraszabályozása is.
A gyorsfagyasztott zöldségek és gyümölcsök esetében több terméknél megszűnik a jelenlegi osztályba sorolás, helyette alap- és emelt szintű kategóriára vonatkozó szabályozás készül. Ez utóbbi megjelenésével a jobb minőségű termékekre igyekeznek felhívni a figyelmet, hiszen így a jelöléssel meg lehet különböztetni a prémiumtermékeket.
Miközben a módosítások elsősorban a termékek minőségének javítását szolgálják, néhány definíciót is pontosítanak, hogy azok igazodjanak a nemzetközi szabványokhoz. Emellett új termékekkel bővül az élelmiszerkönyvi irányelv: a szabályozott termékek körébe bekerülnek egyes parajból készült fagyasztott áruk és a gyorsfagyasztott fejtett bab is. A tárca szerint a Magyar Élelmiszerkönyv Szakbizottság már tárgyalja a módosítást, várhatóan néhány héten belül elkészül a tervezet.
Ha életbe lépnek a változások, a gyártók átmeneti időt kapnak arra, hogy meg tudjanak felelni az új szabályozásnak. A korábban forgalomba hozott termékek pedig mindaddig a piacon maradhatnak, amíg le nem jár a minőségmegőrzési idejük.
Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke lapunknak elmondta: az előírásoknak azokra a termékekre kell fókuszálniuk, amelyeket Magyarországon dolgoznak fel. Így bizonyos termékek kikerülnek az élelmiszerkönyvből, míg mások bekerülnek a körbe. Néhány termék esetében a megváltozott technológia miatt új minőségi előírásokra van szükség, hogy azok összhangban legyenek a feldolgozás során tapasztalt értékekkel.
– A cél, hogy minél pontosabb, életszerűbb és hitelesebb tájékoztatást kapjanak a vásárlók – emelte ki. A Magyar Élelmiszerkönyvet egyébként ötévente felül kell vizsgálniuk a hatóságoknak, mivel fontos, hogy olyan előírásokat tartalmazzon és támasszon a feldolgozóágazat felé, amelyek megfelelnek a mai technológiai színvonalnak és a fogyasztói igényeknek. A legfontosabb változásként szigorodnak a feldolgozással szemben támasztott elvárások, pontosabban körülhatárolják a különböző eljárásokat, így könnyebben ellenőrizhetők és számon kérhetők a vállalkozások.
A hűtő- és konzerviparral kapcsolatban Sebesta Péter elmondta, az ágazat a magyar élelmiszer-feldolgozás 8-10 százalékát adja. Az elmúlt évtizedekben kicsit mostohán kezelt ágazat jelentős fejlesztéseket igényel. – Az ágazat tőkeszegény, ezért nagy szükség van a támogatásokra. Bár most jelentős pályázatokra van lehetőség, amivel remélhetően élni is tudunk. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy a stratégiai ágazatnak tekintett magyar élelmiszeripar részeként nemzeti szintű támogatási lehetőségek is elérhetőek legyenek számunkra – tette hozzá.